Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rogić pozvao kolege da sudjeluju u izradi trećeg biltena

Autor: Suzana Bandić

18.11.2012. 23:00
Rogić pozvao kolege da sudjeluju u izradi trećeg biltena

Foto: Marin GOSPIĆ



– Novina je i to da se od sada više neće na dražbama moći prodati nekretnine i pokretnine u bescjenje. Naime, najniža cijena neće moći biti manja od polovine utvrđene vrijednosti predmeta ovrhe – kazala je Dubravka Novaković


Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, sutkinje Dubravka Novaković, Tatjana Mrva i Jasenka Glavan, te viši stručni savjetnik Vladimir Rončević predstavili su u petak drugi broj biltena Općinskog suda koji je, nakon dvogodišnje pauze, ponovno počeo izlaziti prošli mjesec.
Novi ovršni zakon
Predstavljajući bilten sudac Rogić je kazao kako je to zbirka odluka donesenih na zadarskim sudovima koje se odabiru po kriteriju interesantnosti te je još jednom pozvao sve one koji imaju veze s pravosuđem, bilo da rade na zadarskim sudovima, u odvjetništvima ili privatnoj praksi na suradnju.
U biltenu se prate svi poučni predmeti na sudovima, u državnim odvjetništvima i drugim tijelima, a cilj nam je bio napraviti stručni bilten koji stvaraju suci s objašnjenjem svojih odluka kao i odvjetnici sa svojim komentarima – kazao je Rogić ispričavši urednika Tomislava Bagu koji je poslovnim obvezama bio spriječen sudjelovati na predstavljanju drugog broja sudskog biltena.
Nazočnim kolegama obratili su se viši sudski savjetnik Vladimir Rončević, koji je govorio o stjecanju prava vlasništva nad motornim vozilima, dok se sutkinja Dubravka Novaković osvrnula na novi ovršni zakon, koji je stupio na snagu 15. listopada. Novaković je pojasnila kako su po odredbama tog novog zakona svi ovršni predmeti koji su podneseni nakon 15. listopada ove godine u nadležnosti isključivo Općinskog suda. Po dosadašnjoj praksi, naime, jedan dio ovrha rješavao se pred Trgovačkim sudom.
Nema više dražbi do u bescjenje
– Novina je i to da se od sada više neće na dražbama moći prodati nekretnine i pokretnine u bescjenje. Naime, najniža cijena neće moći biti manja od polovine utvrđene vrijednosti predmeta ovrhe – kazala je Novaković.
A u novom biltenu objavljena je i presuda koju je nedavno donio sudac Željko Rogić vezano uz spor između Grada Zadra i 104 stanara tzv. Galićevih zgrada u Diklu s jedne te Nikše Milinkovića s druge strane. Presudu koju je prije četiri mjeseca donio sudac Rogić Županijski je sud, odnosno sudac Marin Grbić poništio obrazloživši kako Općinski sud u ovom predmetu nije nadležan. Slučaj koji još uvijek nije okončan, ali nije riješeno ni pitanje stanara tih zgrada kuda i kojim putem će do svojih stanova, prepušten je na Upravni spor putem Grada Zadra.