Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svaka autosjedalica ne paše u svaki automobil

Autor: Irena Jurjević

18.11.2012. 23:00
Svaka autosjedalica ne paše u svaki automobil

Foto: Vedran SITNICA



Autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik od ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste


Ukupno šesnaest roditelja pregledalo je u četvrtak predvečer svoje autosjedalice u sklopu akcije udruge Roda održane na parkiralištu trgovačkog centra City Gallery.
Roditelji su putem besplatnog pregleda imali prilike provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik od ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste.
Nažalost, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 i 20 posto, ističu iz udruge Rode, a to je brojka koju njihovi volonterke i volonteri ovakvim pregledima nastoje povećati.
Osim pregleda, Rodini savjetnici za autosjedalice roditeljima, ali i ostalim vozačima, davali su savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarali na sva njihova pitanja.
Uvijek iste greške
Akcija pregleda autosjedalica u Zadru se održava još od 2007. godine i nastoji se provesti barem jedan do dva puta godišnje, kazuje Fanita Kukuljica, volonterka iz udruge Roda. Više, od toga ne mogu, budući da im zbog nedostatka volontera trebaju dolaziti kolegice iz Zagreba ili Splita. Interesa za edukacijom uvijek ima, pa tako savjeta nije nedostajalo ni ovaj put:
– Najčešća greška koju ljudi rade jest da kupe autosjedalicu nakon čega je stave u auto. Jer svaka autosjedalica ne paše u svaki automobil. Naš savjet je da pogledate prvo “crush” testove i sjedalice koje su dobile najveće ocjene te da se u skladu sa svojim financijskim mogućnostima prilagodite. Tek nakon toga dolaze na red boja i dizajn, kazala je Kukuljica, dodajući i to kako bi roditelji trebali izbjegavati stavljati u sjedalice bilo kakve dodatne stvari, poput ručnika, budući da su materijali autosjedalica posebno osmišljeni kako bi bili otporni na vatru, kemikalije i druge štetne stvari.