Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Upalili plamen sjećanja

Autor: Velimir Brkić

18.11.2012. 23:00
Upalili plamen sjećanja

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovo je za djecu bio neponovljivi doživljaj nakon oslobađanja naših generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Na predavanju o Domovinskom ratu i govoreći o hrvatskim generalima spontani pljesak djece pokazao je koliko se i u njihovim domovima, govorilo o tome, istaknule su učiteljice


Već tradicionalno, četvrtu godinu za redom, učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Obrovac PŠ Karin sa svojim učiteljicama, organiziraju posjet Škabrnji u povodu obilježavanja Dana sjećanja.
– Kao i svake godine, i ove smo imali gostoljubiv doček. Djeca su bila oduševljena prigodnim domjenkom koji su nam priredili naši domaćini u Škabrnji, govore učiteljice Zdravka Viduka, Ksenija Šmehil, Marijana Pejčinović i Maja Antić.
Dočekali su ih načelnik Luka Škara, donačelnik Damir Gurlica te koordinatorica Irena Škara. Nakon domjenka uputili su se na mjesno groblje sv. Luke gdje su kod Središnjeg križa položili cvijeće i zapalili svijeće za pale hrvatske branitelje.
– Ovo je za djecu bio neponovljivi doživljaj nakon oslobađanja naših generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Na predavanju o Domovinskom ratu i govoreći o hrvatskim generalima spontani pljesak djece pokazao je koliko se i u njihovim domovima, govorilo o tome, istaknule su učiteljice područne škole u Karinu.
Svijeće su položili i svijeće zapali i kod spomen-obilježja masovne grobnice kod škabrnjske škole. Posjetili su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te u kapelici poslušali kratko izlaganje donačelnika Gurlice koji je naglasio potrebu za razvijanjem ljubavi prema svima ljudima, ali uvijek poštujući svoju prošlost.
– Kobni 18. studenoga 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen grozan masakr u Škabrnji, rekao je Gurlica.
Škabrnja je kao hrvatsko domoljubno selo bila oaza neuništivosti, ponosa i dostojanstva. Prvi dan srpske okupacije ubijena su nedužna 43 škabrnjska civila koji ničim nisu mogli pružiti otpor i 15 branitelja. Škabrnja je tad potpuno uništena i spaljena, a obnovljena je do 2000. godine.
– Prisjećanjem na te mučki i podlo ubijene žrtve, kao i na ostale koji su svoj život dali za domovinu, malo komu od učenika nije zastao dah, ističu učiteljice.
Puni zahvale za veliku gostoljubivost i obećanja da će doći i sljedeće godine, učenici su autobusom krenuli natrag prema Karinu.