Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvije godine za legalizaciju – nedostižan cilj

18.11.2013. 23:00
Dvije godine za legalizaciju – nedostižan cilj


Jučer je u u nekadašnjoj upravnoj zgradi Vinilplastike počeo s radom ured za legalizaciju Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije. Put Murvičke ceste krenulo je 34 djelatnika čiji je zadatak provesti jedinstveni postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Dok se veći broj novouposlenih na određeno vrijeme ne snađe u novim uredima, ovaj odjel neće primati stranke, a to znači barem dva tjedna dana.
Zadarska županija je do kraja listopada ove godine zaprimila 53.666 zahtjeva za legalizaciju, od čega je riješila 6.110 ili 11,39 posto. Od najprozivanije županije postala je jedan od najuspješnijih, zahvaljujući prije svega prekovremenom radu, zapošljavanju većeg broja djelatnika na određeno vrijeme i volontera iz tzv. Mršićevog programa, koji po novom također postaju referenti. No pred djelatnike je stavljena ambiciozna norma od 40 predmeta mjesečno, i to samo onih vezanih za legalizaciju.
Dio djelatnika ostao je u prostoru bivšeg Stambenog na Poluotoku. Sve ono što se ne stigne napraviti, preuzet će posebna agencija koju Ministarstvo graditeljstva tek treba osnovati.
Iako Zadarska županija ima 6 posto više riješenih predmeta od državnog prosjeka, očito je da će morati doći do još jednog ciklusa zapošljavanja jer se ovim tempom proces legalizacije neće završiti u planirane dvije godine.
Inače, svi novozaposleni su primljeni na vremensko razdoblje od 6 mjeseci s probnim rokom u trajanju dva mjeseca.