Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mimohod od trga do Vukovarske ulice

18.11.2013. 23:00
Mimohod od trga do Vukovarske ulice


Paljenjem svijeća na Narodnom trgu sinoć je započeo Mimohod svjetlosti i sjećanja. Bio je to mimohod je to u znak sjećanja na žrve Vukovara i Škabrnje, a hrvatski branitelji te dvjestiotinjak članova udruga iz Domovinskog rata te građana, stilizirali su na sredini trga veliko srce napravljeno od zapaljenih svijeća. Jednu od svijeća položio je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.
Pismo sina ocu
– Ovo je dan kad se sjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i svih žrtava položenih za neovisnu Hrvatsku. To su bili teški dani kad je hrvatski narod podnio ogromnu žrtvu za svoju slobodu. Najmanje što danas možemo za njih učiniti je ovo sjećanje za sve poginule kao i mimohod u čast žrtvama, rekao je Božidar Kalmeta.
O nemilim događajima u Vukovaru, o dvjema kolonamana obilježavanju spriječavanju Vlade da prođu ulicom, Kalmeta je reako da je jučer u Vukovaru bila samo jedna kolona s preko 100.000 ljudi, ali da se hrvatska Vlada mora zamisliti nad svojim postupcima. Neposredno prije polaska za Vukovarsku ulicu, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Ivana Haberle pročitala je pismo sina poginulog branitelja svome ocu. Kolona je, uz domoljubne pjesme i molitvu, krenula je preko zadarskog mosta, Tuđmanove i Splitske, put Bilog briga i Vukovarske ulice.
Ulomci ratnog eseja
Na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana upriličen je prigodni program u kojem su suedjelovali VIS Magnificat, zbor mladih Belafuže, klapa Ponistra iz Crnog. Markica Perić pročitao je ulomke iz ratnog eseja o hrvatskoj duši Anima Croatoru, autora Saše Vareša, poznatog književnika i putopisca. Prigodan tekst o Vukovaru pročitala je poznata zadarska glumica i redateljica Milena Dundov. U obližnjoj školi Zadarski otoci, otvorena je izložba fotografija Senka Sorića o Vukovaru.