Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

U žarištu 9. Festivala novog cirkusa – istok Europe

18.11.2013. 23:00
U žarištu 9. Festivala novog cirkusa – istok Europe


U žarištu 9. Festivala novog cirkusa, koji će se održati od 20. do 24. studenoga u Zagrebu, bit će istok Europe koji se razvijao u sjeni, neopterećen zapadnoeuropskim cirkuskim trendovima, najavio je ravnatelj toga festivala Ivan Kralj na neformalnom druženju s novinarima.
Osnovni dojam koji će Festival ostaviti na gledatelje bit će iznenađenje, uvjeren je Kralj jer će, kako je rekao, publici predstaviti doista nove cirkuske vještine kakve je teško zamisliti. Zbog svoje izoliranosti i ignoriranja od zapadnog dijela kontinenta istok Europe, objasnio je Kralj, stvarao je vlastite estetike i tehnike, a zbog nepostojanja novih škola, umjetnici su uglavnom autodidakti.
Na tri lokacije diljem grada – u Kulturnom centru Travno, Pogonu Jedinstvo te kazalištu Mala scena zaigrat će tako vrsni cirkuski umjetnici iz Češke, Grčke, Slovenije, Makedonije/Francuske, Njemačke i Hrvatske, a u dijelu programa pridružit će im se kolege iz Poljske, Mađarske i Srbije.
“Balkan u Francuskoj”
Na Festivalu će nastupiti i češka skupine La Putyka koja će na Sceni Travno 23. studenoga izvesti predstavu “Slapstick Sonata” koja približava Mozartove sonate i slapstick komediju iz ere nijemoga filma kreirajući kombinaciju visoke umjetnosti i popularne kulture.
Dva danije ranije, odnosno 21. studenoga na istoj će sceni nastupiti grčka skupina Ki Omos Kineitai s predstavom “IL paRRaiso” prema motivima “Raja” Danteove Božanstvene komedije, koja donosi tradicionalnu grčku glazbu rebetiko, a predstava je splet zračnih cirkuskih elemenata, partnerske akrobatike, ekvilibristike i preciznog plesnog pokreta.
Središnja festivalska večer, 22. studenoga u Pogonu Jedinstvo, bit će u znaku malih formi po nazivom “Balkan u Francuskoj”. Uz podršku Francuskoga instituta na festivalu će gostovati umjetnici iz regije koji su diplomirali na CNAC-u, jednoj od najcjenjeniih europskih cirkuskih akademija. Tako će se premijerno predstaviti Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te akrobat Vasil Tasevski sa svojim francusko-makedonskim kolektivom Porte 27.
Otvorenje hodom po žici
Hrvatski umjetnici otvorit će i zatvoriti deveto festivalsko izdanje, pa će tako na otvorenju, 20. studenoga, po razapetoj žici u Pogonu prošetati Christian Peter u predstavi “You” s Borisom Kadinom koja pripovijeda o balansu na razapetoj žici između osobnoga i svačijega, monologa i dijaloga.
Na istome mjestu 24.11. u suradnji s festivalom “Perforacijama – Tjedan izvedbenih umjetnosti” premijerno će biti prikazana nova predstava svjetski popularnoga splitskog kolektiva Room 100 – “Seed”. Za najmlađe posjetitelje bit će istoga dana na daskama Male scene izvedena predstava “Iglica” Ivice Šimića, nastala u koprodukciji s Triko cirkus teatrom.
U sklopu popratnog festivalskoga programa održat će se i okrugli stol pod naslovom “Cirkuska produkcija na istoku, izazovi” koji u Pogonu Jedinstvo 23. studenoga organizira Cirkuski informacijski centar.