Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bespovratna sredstva za izgradnju CGO-a u Biljanima

18.11.2016. 23:00
Bespovratna  sredstva za  izgradnju CGO-a u  Biljanima


Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, održat će se u ponedjeljak, 21. studenog 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije s početkom u 17 sati.
Ugovor će potpisati prof. dr.sc. Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dino Perović, dipl.ing., direktor tvrtke Eko d.o.o. Zadar.
Kreće provedbena faza
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 7. listopada 2016. godine donijelo  je Odluku o financiranju projekta Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u iznosu od 266.588.926,19 kuna, osiguranih kroz  Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta CGO-a Biljane Donje, nakon završenog  ocjenjivanja projektnog prijedloga, iznosi 377.326.793,56 kuna (prihvatljivih troškova), od čega je 266.588.926,19 kuna bespovratnih EU sredstava, lokalni udio (Županija, gradovi i općine na području Zadarske i  južnog dijela Ličko-senjske županije) iznosi 37.732.679,36 kuna, dok je  nacionalni udio (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) u iznosu od 73.005.188,01 kuna.
– Potpisivanjem ovog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava zatvorena je financijska konstrukcija uspostave CGO Biljane Donje. Financijska konstrukcija sastoji se od tri dijela: od EU dijela, nacionalnog dijela i  lokalnog udjela. Završena je, dakle, pripremna faza uspostave izgradnje  CGO-a koja datira još od davne 2006. godine kada smo počeli raditi Studiju utjecaja na okoliš Centra i kreće se u provedbenu fazu uspostave  CGO-a, pojašnjavaju u tvrtki Eko d.o.o. koja je nositelj uspostave Centra.
Osim izgradnje CGO-a, projekt obuhvaća i izgradnju 4 pretovarne stanice u Biogradu, Gračacu, Pagu i Rakitovcu. Svrha ovog projekta je stvoriti prihvatljiv, ekonomičan i održiv sustav gospodarenja komunalnim  otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije na  korist svim građanima i u skladu s najstrožim standardima očuvanja  okoliša.
Ugovori, natječaji u prvom kvartalu 2017.
Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje u potpunosti je usklađen sa smjernicama Europske komisije oko načina zbrinjavanja otpada. On je sastavni dio životnog ciklusa gospodarenja otpadom, od preventive do zbrinjavanja, te je u suglasju s primarnom selekcijom otpada i  kružnim gospodarstvom u kojem gospodarenje otpadom ima središnju  ulogu.
– Centar će biti sastavni dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko – senjske županije i u  suglasju je sa što intenzivnijim odvojenim sakupljanjem reciklabilnog  dijela otpada, gdje do 2020. godine moramo postići 50 % odvojeno sakupljenog reciklabilnog otpada, jer u protivnom postoji opasnost da Centar bude nedovoljnog kapaciteta. Nastojat ćemo zajedno s komunalnim  tvrtkama s područja obuhvata Centra postići zahtjevne zadane ciljeve u  što kraćem roku na dobrobit svih korisnika naših usluga, ističe Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. u kojoj su u tijeku postupci javne nabave  te ukoliko ne bude većih žalbenih postupaka, kaže, svi ugovori i natječaji, a radi se o ugovorima za projektiranje i izgradnju Centra, za  pružanje usluga nadzora, pružanje usluga tehničke pomoći, bit će završeni u prvom kvartalu sljedeće godine. Jedan od većih natječaja koji je  također bio proveden u ovoj godini je natječaj za pružanje usluga savjetovanja u odnosima s javnošću koji je završen u svibnju ove godine. Odabran je najpovoljniji ponuditelj, a riječ je oo tvrtki Media Val iz Zagreba, s  kojima će biti potpisan ugovor neposredno nakon potpisivanja ovog  Ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava.