Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Našem seljaku nikad nije omogućeno da proda zemlju kome on hoće

Autor: Siniša Klarica

18.12.2008. 23:00
Našem seljaku nikad nije omogućeno da proda zemlju kome on hoće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Potpuno se ignorira Zakon o koncesiji, stvaraju se zatvoreni klubovi i pogoduje stranačkim donatorima- rekla je Ingrid Antičević Marinović
Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović obrušila se na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji svoje stranke u Zadru na zakone o poljoprivrednom zemljištu i golfu. Ta dva zakona, ukazuje Ingrid Antičević Marinović nastavljaju privatizacijsku priču iz 90-ih i širom otvaraju vrata korupciji.
– Potrebno je zaštititi poljoprivredno zemljište, ali ovi zakoni to ne čine. Zakon govori o kažnjavanju i onih vlasnika malih parcela koje se ni ne mogu obrađivati, a da država pri tom ne čini ništa da bi omogućila obrađivanje poljoprivrednih površina. Osnivanje posebne agencije za poljoprivredno zemljište širom otvara vrata korupciji, spekulacijama i samovolji. Unatoč postojećim zakonima određuje se parcelacija, našem seljaku nikad nije omogućeno da proda zemlju onome kome on hoće, dok kroz propisan institut prvokupa, nije otkupljen niti kvadrat poljoprivrednog zemljišta- rekla je zadarska SDP-ovka.
Sve to po njoj neodoljivo podsjeća na APN i Fond za privatizaciju, pa će SDP podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti, isto kao i u slučaju Zakona o golfu.
Zakon o golfu, kaže ona, definira golf kao stvar od državnog interesa, a kad se ministra Bajsa pita zašto je tako, a npr. brodogradnja nije od državnog značaja, on odgovara da tako piše u zakonu. Osobito je po SDP-u sporan čl. 11. kojim kaže da je država dužna prodati zemljište investitoru.
– Zamislite našeg Ivu kad bi došao kod Merkelice da mu proda zemljište za golf teren. Vjerojatno bi bilo pozvano ambulantno vozilo. Radi se o poniženju države jer preko noći poljoprivredno zemljište postaje golf igralište, koje će zatrovati ostalo zemljište zbog upotrebe pesticida i sl. Potpuno se ignorira Zakon o koncesiji i u biti stvaraju se zatvoreni klubovi i pogoduje stranačkim donatorima- rekla je Ingrid Antičević Marinović za koju je sve to ozakonjenje papirnate, najgore pljačke.
SDP-ov kandidat za župana Duško Vidov izvukao je primjer zemljišta u Ninskim Stanovima, gdje se pod krinkom prava služnosti, dakle pristupa zemljištu svima, dodjeljuje za podizanje nasada i to kroz javni poziv kao jedini slučaj u Hrvatskoj. Vidov se zalaže da u njegovim Kalima osim zadruge Sloga udio u najavljenoj veletržnici ribe ima i zadruga Omega koja broji 19 zadrugara.


 PROŠLE GODINE POBJEGAO CIJELI ZATVOR LJUDI


Ingrid Antičević-Marinović je rekla da za vrijeme njenog mandata ministrice pravosuđa u zadarskom zatvoru nije bilo propusta. Razlog tomu jest da je tadašnji ravnatelj stalno obilazio zatvore pa je 2003. hrvatski zatvorski sustav od strane EU proglašen kao primjer svim tranzicijskim zemljama. Nije bilo niti jednog samoubojstva, niti jednog bijega. Međutim od te 2003. nije bilo niti ulaganja u zatvorski sustav.
– Danas smo svjedoci raspada sustava, takvog da ga je pučki pravobranitelj proglasio opasnošću za sigurnost države. Kako i ne bi kad je bivšem ravnatelju Damjanoviću prošle godine pobjegao jedan cijeli zatvor ljudi, a da o tome javnost ništa nije znala- naglasila je Antičević Marinović.