Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šime nagovorio Denisa da podmetne požar u Slivnici i Radovinu

Autor: Minja Gugić

18.12.2008. 23:00
Šime nagovorio Denisa da podmetne požar u Slivnici i Radovinu

Foto: Filip BRALA



Vještak šumarske struke procijenio je kako je materijalna šteta na prvoj 591.640 tisuća, a na drugoj opožarenoj površini 44.356 tisuća kuna. Suđenje je potom odgođeno zbog obavljanja očevida i rekonstrukcije na licu mjesta, a još će se pozvati vještak geodetske struke i meteorolog
Rođaci, Denis (35) i Šime (38) Beretin rekli su jučer na Županijskom sudu u Zadru kako se ne osjećaju krivima zbog podmetanja požara prošloga ljeta u Slivnici Donjoj i Radovinu.
Oni su jučer sjeli na optuženičku klupu pred Sudsko vijeće kojim predsjeda Boris Radman, no suđenje je ubrzo odgođeno jer je prihvaćen prijedlog tužitelja Radovana Marjanovića koji je predložio provođenje dokaza, kako je rekao, utvrđenja točnih lokacija opožarenih površina, potom pribavljanje izvadaka o vlasništvu površina koje su izgorjele kako bi se utvrdilo jesu li one u vlasništvu Republike Hrvatske ili pak, u privatnom vlasništvu zbog odštete.
Sudsko je vijeće njegov prijedlog prihvatilo i donijelo rješenje da se provede očevid, odnosno rekonstrukcija kako bi dvojica optuženika točno pokazala koje su to parcele.
Osim toga sudac Radman će zatražiti i stručno mišljenje vještaka geodetske struke, ali i meteorologa koji će izaći na teren 6. veljače sljedeće godine.
Odgodi rasprave prethodilo je saslušanje Slavena Bačića, vještaka šumarske struke koji je jučer naglasio kako je osobno obišao sve opožarene površine uz pomoć GPS- uređaja i obavio očevid.
– Utvrdio sam točna mjesta opožarenih površina te u sklopu toga sam vam dostavio i skicu tih površina označenih rimskim brojevima od 1 do 4. Nije moguće da su požari izbili bez potpaljivanja. Nisam utvrđivao vlasništvo – rekao je vještak Bačić pojasnivši potom sa stručne strane kako se utvrđuje i visina materijalne štete, pa tako primjerice prema njegovoj procjeni, materijalna šteta nastala na prvoj izgorenoj površini iznosi 591.640 tisuća kuna, dok je štetu na drugoj opožarenoj površini procijenio na 44.356 tisuća kuna.
Podsjećamo, Denis i Šime Beretin iz mjesta Radovin, nedaleko od Zadra, optuženi su da su 28. srpnja prošle godine u Slivnici i Radovinu podmetnuli požar.
Prema optužnici, Šime je nagovorio Denisa da podmetne požar u predjelu Dračice, gdje je izgorjela hrastova šuma, grab i nisko raslinje. Požar su ugasili zadarski vatrogasci i kanader.
Drugi put Denis je upaljačem potpalio suhu travu, pa su ponovno vatrogasci imali posla. Obojica se terete za kazneno djelo ocijenjeno kao dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a u ovom slučaju riječ je o požarima koji su prouzročili veliku materijalnu štetu.
Srećom, nitko nije ozlijeđen.