Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Međužupanijska smotra folklora

Autor: Katina Vrsaljko

18.12.2009. 23:00
Međužupanijska smotra folklora


Međužupanijska smotra izvornog folklora “Benkovac ususret Božiću” održat će se danas u Domu kulture s početkom u 18 sati. Organizatori smotre, KUD Branimir iz Benkovca, očekuju velik odaziv i kvalitetnu izvedbu s obzirom da će na smotri sudjelovati ponajbolji KUD-ovi iz cijele Hrvatske.
Nastupat će FU Lisinski iz Vinkovaca iz Vukovarsko-srijemske županije, KUD Svilaja Svi sveti iz Bračevića iz Splitsko-dalmatinske županije, KUD Žutopas iz Visočana iz Dubrovačko-neretvanske županije, Kumpanija Kosirići iz Tinjana iz Istarske županije, KUD Bedem iz Grebaštice iz Šibensko-kninske županije, KUD Otočac iz Ličko-senjske, a gostovat će i HKU Sv. Kata iz Gruda iz Bosne i Hercegovine.
Iz Zadarske županije na smotri će se predstaviti KUD Vukšić iz Vukšića, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Škabrnja iz Škabrnje, KUD Sv. Kuzman i Damjan iz Slivnice, KUD Popovići iz Popovića, KUD Debeljak iz Debeljaka te domaćini KUD Branimir iz Benkovca.
Kako kaže Milivoja Marini, predsjednica KUD-a Branimir, KUD-ovi su pozvani na prijedlog prosudbenog povjerenstva i sve na njima je izvorno, od plesova i napjeva do nošnji.
– Kako je ovo smotra ususret Božiću, prikazat će se i narodni božićni običaji, a i pozornica će biti ukrašena u tom stilu, rekla je Marini.
U stanci između nastupa održat će se izbor najoriginalnijeg para u narodnoj nošnji. Svaki KUD će poslati svoje predstavnike, a prosudbeno povjerenstvo će izabrati pobjednike.
Smotra nema natjecateljski karakter, već će se na kraju održati savjetodavni okrugli stol s prosudbenim povjerenstvom gdje će se ukazati na dobre i loše strane svakog KUD-a.