Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako se razvijao sustav u kojem danas živimo?

18.12.2016. 23:00
Kako se razvijao sustav u kojem danas živimo?


Kazalište lutaka bilo je pretijesno za sve one koji su htjeli pogledati predstavu Demokracija Zijaha Sokolovića. Oko 270 gledatelja bilo je u dvorani koja inače ima ukupno 204 sjedeća mjesta, a navala za ulaznicama trajala je danima. Bilo je ovo otvorenje Artakta 3, odnosno trećeg po redu izdanja festivala koji u Zadru okuplja umjetnike različitih usmjerenja.
Predstava uistinu, kao što je najavljivano, ima neodoljiv šarm i publika s dvojicom glumaca, uz nepostojeću scenografiju i muziku, rado kreće na gotovo jednoipolsatno putovanje s osmijehom na licu koji ne silazi do samog kraja predstave.
Zijah Sokolović i Dražen Šivak ispričali su nam priču o demokraciji kroz osobe, priče i mitove, kroz Eshila i Shakespearea, kroz Antigonu i Prometeja, kroz Julija Cezara i Bruta.
U konačnici su došli i do hrvatske demokracije danas, do konstituiranja Hrvatskog sabora, broja zastupnika, manjina… U jednom trenu nabraja se koliko imamo jedina, tko i koliko bira, a Sokolović nabraja pa se ne može sjetiti, kako se ono zovu… “Izbjeglice! Ovaj, dijaspora”.
Primjeri koji se spominju u predstavi većini su publike dobro poznati, a u svrhu tečnosti predstave pojednostavljeni su i, u nekim segmentima tako dobro pojašnjeni da su publici sjeli bolje od bilo koje školske lekcije, ako je se uopće sjećaju.
Zijah Sokolović mamac je za publiku, organizatori kažu da ih nimalo ne čudi da je bila tolika pomama za kartama. Na sceni je majstor pokreta, govora, ali to sve već znamo i s opravdanim predumišljajem smo došli vidjeti još malo, odnosno prilično toga, s obzirom na sva lica koja je u predstavi igrao.
Ugodno je iznenadio Dražen Šivak koji je zapravo sa Sokolovićem, ma koliko to bilo teško, podijelio simpatije publike. Dva glumca na sceni odlično se nadopunjuju i spomenuti nedostatak scenografije (iako je u trenucimo i jedan i drugi “utjelovljuju”) i muzike u predstavi tolikog trajanja nimalo se nije osjetio.
Hrvatska premijera predstave održana je u rujnu na festivalu Fališ u Šibeniku. Spomenimo ovom prilikom da u jednom dijelu predstave Sokolović iz publike na scenu izvlači nekoliko ljudi, i da su se ovi koje je “odabrao” u Zadru redom bez muke i problema odazvali, odnosno pristali biti dio “igre”. Na spomenutoj hrvatskoj premijeri na scenu je tako izveden bivši šibenski gradonačelnik, što je izazvalo pozitivan urnebes u publici. U Zadru se to nije moglo dogoditi iz prostog razloga jer u publici nije bio nijedan od bivših gradonačelnika, a ni sadašnji.