Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ministarstvo uprave istražuje legitimnost izbora županijskog HSS-a

18.12.2016. 23:00
Ministarstvo uprave istražuje legitimnost izbora županijskog HSS-a


Ministarstvo uprave ovih dana odlučuje o legalnosti izborne skupštine ŽO HSS-a na kojoj je za predsjednika izabran Zoran Morović, načelnik Općine Sali. Do prijave Ministarstvu došlo je nakon što je predsjednik stranke Krešimir Beljak u Zadru održao izbor županijskog rukovodstva, a za koje čak 45 delegata županijske skupštine u prijavi tvrdi da su nezakoniti.
Naime, skupština broji 67 delegata, od kojih su dvoje (Irena Devčić i Zdravko Šarić) suspendirani, dva su delegata od održavanja zadnje izborne skupštine preminula, što znači da bi potreban kvorum za izbore činila 32 delegata. Kako je svoj potpis na žalbu Ministarstvu stavilo njih 45, dosadašnje rukovodstvo zadarskog HSS-a smatra kako je iz svega potpuno jasno da kvoruma za održavanje skupštine nije moglo biti. Stoga su Ministarstvu uprave prijavili taj “nezakonit izbor”, napominje Irena Devčić, suspendirana predsjednica Gradskog odbora HSS-a.
Irena Devčić i 45 delegata koji su o navodno ilegalnoj izbornoj skupštini HSS-a izvijestili Ministarstvo uprave, u dopisu navode kako je “u Zadru 9. studenog 2016. godine održan običan sastanak predsjednika Kreše Beljaka s članovima HSS-a koji niti na koji način ne može i ne smije biti okarakteriziran kao Izborna skupština”.
– Temeljem članka 16., stavak 2. Zakona o radu političkih stranaka prijavi o promjeni imena osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje prilaže se zapisnik o radu najvišeg upravnog tijela i odluka o prihvaćenim izmjenama. Toga u ovom slučaju nema jer se nije sastalo najviše upravno tijelo županijske organizacije niti su bili prisutni članovi skupštine. Odgovorno tvrdimo da, ukoliko se upisu Zorana Morovića kao predsjednika HSS-a Zadarske županije od 9. studenog 2016. godine priloži zapisnik sa potpisima delegata, da će isti biti krivotvorina te samim time podliježe drugim zakonima i čini počinjenje težeg krivičnog djela, navodi se u prijavi Ministarstvu.
Novi predsjednik županijskog HSS-a Zoran Morović, pak kaže kako je prijava Irene Devčić i ostalih delegata Ministarstvu neosnovana jer je izabran na legalan način, sukladno statutu stranke.
– U Ministarstvu uprave sam registriran kao novi predsjednik ŽO HSS-a, prema tome ta je priča za mene završena. Suspendirani članovi stranke imat će priliku iznijeti svoje stavove na Časnom sudu, nakon čega će se znati ostaju li u stranci ili ne. I stranka nije u rasulu, kako oni navode, čak nam se vraćaju članovi koji su izbrisani iz stranke, te polako idemo u pripremu za lokalne izbore. Na zadnjim smo lokalnim izborima bili u koaliciji, pa ćemo sada razmotriti koja nam je najbolja opcija za ove izbore. HSS je uvijek imao pedesetak vijećnika u Županijskoj skupštini, Gradskom vijeću i općinama, pa ćemo taj omjer nastojati vratiti na idućim izborima. Već smo imenovali povjerenika za Gradski odbor, Marijana Maroju, te predsjednika Stručnog vijeća stranke Mirka Butkovića i predsjednicu HSS-ove organizacije žena, Katu Ivković, i sada nastavljamo dalje, kaže Morović.