Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konjički klub Vencel priređuje Dan otvorenih vrata za djecu

Autor: Katina Vrsaljko

19.01.2010. 23:00
Konjički klub Vencel priređuje Dan otvorenih vrata za djecu

Foto: Filip BRALA



Jahanje je aktivnost koja pomaže u razvoju koordinacije, koncentracije i osjećaja za ravnotežu, a ujedno poboljšava i motoričke sposobnosti te potiče razvoj socijalne kompetencije kod djece


Konjički klub Vencel iz Draga poziva svu zainteresiranu djecu na besplatno druženje s konjima u petak od 14 do 16 sati u Jankolovici. Sva djeca su pozvana da pogledaju konje, dođu s njima u izravan kontakt te isprobaju jahanje. U slučaju lošeg vremena – jake bure ili jake kiše – program će se održati u nedjelju u isto vrijeme. Iz kluba poručuju da se ponese prikladna odjeća.
– Odjenite se toplo, obujte udobne zatvorene cipele i udobne hlače. Ako imate biciklističku kacigu, bilo bi dobro da je ponesete, ako ne, u klubu ćete dobiti kacigu na korištenje, stoji u pozivu.
Konjički klub Vencel inače organizira i program jahanja za djecu od 3 do 14 godina koji će započeti 29. siječnja, a održavat će se svakog petka do kraja ožujka. Jedan termin košta 40 kuna, a svih deset termina 350 kuna. Program vodi iskusna trenerica uz pomoć dvoje volontera.
Organiziran je i autobusni prijevoz do kluba iz Draga, Pakoštana, Biograda, Sv. Filipa i Jakova i Turnja, a u tom slučaju cijena jednog termina je 50 kuna, a cijelog programa 450 kuna.
Za ostale informacije zaintersirani se mogu obratiti Ivani Čičak na broj 095 903 9308.
Jahanje je priznato kao uspješna terapijska metoda. To je aktivnost koja pomaže u razvoju koordinacije, koncentracije i osjećaja za ravnotežu, a ujedno poboljšava i motoričke sposobnosti te potiče razvoj socijalne kompetencije kod djece. Shodno tome, jahanje pozitivno utječe na djecu s određenim kognitivnim, psihičkim i emocionalnim poteškoćama. Kako ističu u klubu, ono pomaže pri održavanju emocionalnog balansa koji je posebno osjetljiv kod djece jer se i najmanja emocionalna poteškoća može razviti u emocionalni poremećaj. Doticaj s konjima je vrlo koristan za osobe s izraženim emocionalnim ili psihološkim problemima jer povjerenje i odanost životinje pokazuje koliko je ta osoba važna, a taj pozitivni osjećaj može pomoći pri razvoju kvalitetnih odnosa s drugim ljudima.
Postoji nekoliko ciljeva terapijskog jahanja, to jest hipoterapije. To su fizioterapeutski ciljevi za osobe s fizičkim problemima ili invaliditetom, psihoterapijski ciljevi postizanja samopouzdanja, tolerancije i motivacije te socioterapijski ciljevi kojima se postiže razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina. Osim terapijske metode, jahanje može biti i rekreacija ili sport u profesionalnom smislu te parasport.