Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uređuje se rimski hram iz 1. stoljeća

19.01.2011. 23:00
Uređuje se rimski hram iz 1. stoljeća


Sukladno projektnoj dokumentaciji u daljnjem tijeku poslova planira se prezentacija ulomaka arheološke kamene dekoracije, nasipanje cella, konzervacija zidova, uređenje neposrednog okoliša, popločavanje okolnih ulica te anastiloza jednog stupa hrama, kaže Marijana Ramov, savjetnica za kulturu u Gradu Ninu


U sklopu plana i programa daljnje obnove, konzervacije i revitalizacije neprocjenjivo vrijednih spomenika starohrvatskog kraljevskog grada Nina, počela je obnova i restauracija još jednog ninskog spomeničkog dragulja. Riječ je čuvenom rimskom hramu čiji se ostaci nalaze u samom središtu Nina na položaju nekadašnjeg rimskog foruma, najvećeg spomenika kulture takve vrste na Jadranu podignutog u 1. stoljeću za vladavine rimskog cara Vespazijana.
Da bi se moglo krenuti u ovaj zahtjevan posao valjalo je prije izraditi svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju. Nju je u dogovoru Grada Nina i zadarskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture izradila zadarska projektantska tvrtka “D&Z”, za što je spomenuto ministarstvo izdvojilo oko 100.000 kuna.
Premda za čitavo područje rimskog foruma nisu utvrđene granice, zna se da dimenzije samog hrama kreću 33 metra po dužini te 23,5 metara po širini, a u njegovu se tlocrtu razabiru dva dijela, svetište (cella) na zapadnoj strani te trijem ispred nje na istočnoj strani i to identičnih veličina.
Po onome što je konzervatorima i arheolozima uz ostalo poznato, cella ili svetište je bila podijeljena na tri prostora međusobno odijeljena s po dva stupa sa svake strane. U središnji pak prostor ulazilo se iz trijema kroz portal od kojeg su sačuvani ulomci nadvratnika i dovratnika. Ispred celle nalazio se prostrani trijem, koji je u pročelju s istočne strane imao šest ižljebljenih stupova. Na sam podij hrama moglo se pristupiti preko monumentalnog stubišta na pročelju, čiji se temelji još i danas naziru. Među još dan-danas sačuvanim vrijednim dijelovima nalazi se obilje monumentalnih ulomaka arhitektonske kamene dekoracije.
– U dosadašnjem tijeku radova provedena su arheološka istraživanja unutar i djelomično izvan hrama. Konzervirana je unutrašnjost nasipanjem pijeska, a trenutačno se radi na konzervaciji zida – supstrukciji hrama. Sukladno projektnoj dokumentaciji u daljnjem tijeku poslova planira se prezentacija ulomaka arheološke kamene dekoracije, nasipanje cella, konzervacija zidova, uređenje neposrednog okoliša, popločavanje okolnih ulica te anastiloza jednog stupa hrama, kaže Marijana Ramov, savjetnica za kulturu u Gradu Ninu te dodaje da sve planom zacrtane poslove na terenu više nego uspješno izvode unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima vrijedni djelatnici ninskog gradskog Komunalnog poduzeća “Komunalije i odvodnja” d.o.o.