Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vaterpolisti Zadra danas kreću u novu sezonu

19.01.2012. 23:00
Vaterpolisti Zadra danas kreću u novu sezonu


Rezultatskog imperativa nećemo imati. To, međutim, ne znači da u ligu ulazimo bez cilja. Samo budala se nečim bavi, a da pritom nema cilja – kazao je Goran Jovančević, trener


Večerašnjim dvobojem s Galebom vaterpolisti Zadra 1952 otisnut će prema četvrtoj uzastopnoj sezoni u Prvoj B ligi. Kao i lani, u drugom razredu hrvatskog trofejnog sporta Zadrani će se predstaviti s momčadi sastavljenom mahom od igrača juniorskog uzrasta i u prvenstvo će, kažu, ponovno ući neopterećeni rezultatskim imperativom, ali ne i bez jasnih ciljeva. A koji su to ciljevi, kakva će ove sezone biti konkurencija i mogu li vaterpolisti s Višnjika reprizirati 2011. – najuspješniju godinu u novijoj klupskoj povijesti – neka su od pitanja koja samo postavili Goranu Jovančeviću, šefu struke i treneru prvog sastava. Na krilima juniora
Strateg Zadra vodit će momčad u kojoj u odnosu na prošlu sezonu nije bilo većih izmjena.
– Ivan Gledec je prešao u Sisak, a još ranije ostali smo bez Alena Čurkovića koji odrađuje kadeturu. To su jedine izmjene, dok je ostatak momčadi ostao nepromijenjen. Pored domaćih igrača, ponovno ćemo moći računati na perspektivnog vratara Mladosti Ivana Piska, odnosno na iskusnog Hrvoja Bobanovića. Od Piska očekujem da nam pomogne u za nas najdeficitarnijem i najtežem dijelu. Biti vratar iziskuje posjedovanje iskustva s mnogo odrađenih utakmica, što naši čuvari mreže zbog objektivnih okolnosti nažalost nisu uspjeli steći. Kad je riječ o Bobanoviću, nadam se da će biti onaj koji će pomoći mladima da stasaju: da će u bazenu biti produžena trenerska ruka.
Želeći uštedjeti sredstva potrebna da bi klub u jednoj godini s različitim kategorijama odigrao više od 200 utakmica, Zadrani nisu odradili posebne pripreme za prvenstvo, već su se, naglašava Jovančević, uigravali konstantnim treninzima od rujna.
– Kada je nakon ljeta otvoren bazen naši su juniori odmah započeli s treninzima, a oni čine 80 posto prve momčadi. Ostatak bi se pridružio kada su im poslovne obveze dopuštale. Izuzev nedavno održanog turnira u Makarskoj, nismo imali priliku steći uvid u ovosezonski potencijal prvog sastava. Koliko on zapravo može saznat ćemo kada počne prvenstvo, jer drugačije nismo bili u mogućnosti.
Primarni cilj Zadra i ove će sezone biti afirmacija mladih igrača iz vlastitog pogona.
– Sve će biti podređeno mladim igračima. Budući da nismo igrali trening utakmice i nismo odradili nikakve posebne pripreme rezultatskog imperativa nećemo imati. To međutim ne znači da u ligu ulazimo bez cilja. Samo budala se nečim bavi, a da pritom nema cilja. Zato će naš biti pobijediti u svakoj nadolazećoj utakmici, a mladima istovremeno omogućiti da stječu iskustvo koje će im omogućiti da u narednih nekoliko godina budu oslonac kluba. Ne tražimo i ne želimo ulogu favorita, ali naravno da želimo ostvariti što bolji plasman.
Od prve do zadnje minute
Ove sezone u Prvoj B ligi će nastupati osam momčadi: Zadar, Galeb MR, Zagreb, Delfin, Siscia, Opatija, nakon godine stanke povratnik Salona te debitant dubrovački Bellevue. Konkurencija će po Jovančeviću biti jača nego lani, kada su Zadrani, osvojivši sa seniorima treće mjesto, a s kategorijom nada Kup broncu i srebro s Prvenstva Hrvatske, imali jednu od najuspješnijih sezona u klupskoj povijesti.
– Ove godine neće biti takozvanih lakih utakmica. Pretpostavljam da će se za bodove u svakom kolu trebati boriti od prve do zadnje minute. Zbog Registracijskog pravilnika koji omogućava angažman igrača iz Jadranske lige te činjenice da su neki klubovi ekspoziture naših najjačih vaterpolskih predstavnika liga će biti još kvalitetnija. Svakako ćemo nastojati reprizirati lanjski plasman, no, kao što sam rekao, on nam neće i zbog navedenih razloga i ne može biti imperativ. S te strane bit će teško ponoviti 2011., ali to se ne odnosi na generaciju igrača 1999. godišta, koja će ponovno biti u utrci za najviša postolja. U njihovom se slučaju nije puno toga promijenilo, osim što su sada godinu stariji i nisu više nade, nego mlađi kadeti.