Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nakon knjiga poskupljuju i udžbenici

Autor: Irena Jurjević

19.01.2013. 23:00
Nakon knjiga poskupljuju i udžbenici

Foto: Marin GOSPIĆ



Nove cijene uslijedile su istog dana kada je na snagu stupila nova stopa, pa kada se ona uračunala u cijenu knjige, došlo je do poskupljenja od nekoliko kuna. Negodovanja građana zbog novih poskupljenja nije bilo, kazuju prodavači, dodajući kako bi se to moglo dogoditi kad dođe na red kupnja udžbenika


Nakon što je od 1. siječnja ove godine ukinuta nulta stopa PDV-a na knjige, oko četrdeset posto izdavača korigiralo je svoje cijene za pet posto, procjena je prodavača po zadarskim knjižarama.
– Nove cijene uslijedile su istog dana kada je na snagu stupila nova stopa, pa kada se ona uračunala u cijenu knjige, došlo je do poskupljenja od nekoliko kuna. Negodovanja građana zbog novih poskupljenja nije bilo, kazuju prodavači, dodajući kako slijedi i povećanje cijena udžbenika, što će dodatno opteretiti budžete ionako preopterećenih hrvatskih obitelji.
– No, i ovo povećanje od pet posto je ‘super’, kazuje prodavačica iz jedne zadarske knjižare, jer je početno planirana stopa PDV-a za knjige bila deset posto.
Bilo kako bilo, trend kupnje knjiga je u daljnjem opadanju. Nešto bolja situacija je za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana kada se knjige rado odabiru kao darovi i to je sve.
– Držimo se, no to ide sve lošije, zaključuje jedna prodavačica.
Nulta stopa se morala ukinuti, kako je kazao ministar financija Slavko Linić, zato što je 5 posto najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Ipak, unatoč toj briselskoj direktivi prema kojoj PDV ne smije biti niži od 15 posto, a povlaštena stopa ne smije biti manja od 5 posto, pojedine europske zemlje ipak imaju nultu stopu za određene proizvode.
Nultu stopu PDV-a ima Velika Britanija i to za zdravu hranu, hranu za životinje te na usjeve i biljke, dok Irska ima nultu stopu i za knjige. Nulte stope PDV-a imaju i Malta te Kanarski otoci. A također ima i država koje imaju povlaštenu stopu PDV-a manju od 5 posto – to su Francuska (2,1 posto), Luksemburg (3 posto), Italija (4 posto) i Irska (4,8 posto).
Dodajmo i to da je nakon što je PDV u Hrvatskoj u ožujku povećan na 25 posto, Hrvatska, nakon Mađarske i Islanda, postala zemlja s najvećom stopom PDV-a u Europskoj Uniji.
PDV na knjige dodatni je uteg na kulturu ionako stjeranu “u zapećak”.