Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Radnici nisu ni roboti, ni robovi

19.01.2014. 23:00
Radnici nisu ni roboti, ni robovi


Počelo je izjašnjavanje sindikalaca jesu li za organiziranje generalnog štrajka u Hrvatskoj sa svrhom sprječavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima, a većina zadarskih sindikalaca je već odgovorila potvrdno. Doznajemo to od Vedrana Uranije koji je imenovan koordinatorom za izjašnjavanje u ime svih pet sindikata koji su se ujedinili prvi put od osamostaljenja Hrvatske.
– Prikupljanje potpisa traje od 13. siječnja do 24. siječnja i već smo podijelili većinu materijala pa ćemo mi u Zadru neke preliminarne rezultate imati već u ponedjeljak. Usmenom anketom sam doznao da gotovo svi glasuju za organiziranje generalnog štrajka. Naglašavam da se mogu izjasniti svi, ne samo sindikalci. Tako su pozvani i drugi građani, umirovljenici i mladi koje bi najavljene izmjene zakona najviše pogodile da se izjasne za štrajk, rekao je Uranija, koji je inače pravni zastupnik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske (SSSH) u Zadru kojem, kako kaže, pripada 90 posto zadarskih sindikalaca, a uz SSSH uključeni su još i Matica hrvatskih sindikata (MHS), Nezavisni hrvatski sindikat (NHS), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
A što je to uspjelo ujediniti sindikate? Novi Vladini prijedlozi izmjene Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima idu u prilog fleksibilizaciji tržišta rada u obliku lakšeg otpuštanja radnika, umjesto da idu u prilog lakšem zapošljavanju, smatraju sindikalci.
– Nekoliko je odredbi koje su neprihvatljive. U izmjenama Zakona o radu predlaže se financijski otkaz, što u prenesenom znači da ako netko prigovori što mu se smanjila plaća, zbog toga može dobiti otkaz. Zatim najavljeno je drastično smanjenje otkaznog roka i otpremnina, a sve to je u koliziji s europskim propisima i kontra ljudskih prava, priča Uranija.