Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Brodar “u kupe”, otočani “u špade”

19.01.2017. 23:00
Brodar “u kupe”, otočani “u špade”


Jadrolinija u vrijeme kada se linija ne održi radi vremenskih ili bilo koji drugih neprilika, najavi i održi liniju čim je to moguće čak i izvan definiranog reda plovidbe. Tako je to primjerice, bilo i prošli i ovaj tjedan za vrijeme orkanskog vjetra. Nadalje, uvriježeno pravilo je kada katamarani ne mogu održati liniju prema definiranom redu plovidbe radi tehničkih problema, trajekt uvijek “pokupi” putnike katamaranskih linija ako pristanište omogućava pristajanje pa čak i ukoliko liniju održava drugi brodar. Iznimno radi vremenskih neprilika kada katamarani ne mogu održati liniju, a sigurnost luka nije pogodna niti za pristajanje trajekata, linija se ne održi, odgovorili su nam iz Jadrolinije na upit o tome kako se organizira prijevoz putnika tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta.
U pisanom odgovoru još stoji da “u principu, Jadrolinija prihvaća sve prijedloge o izmjeni reda plovidbe kojima se značajno ne povećava opseg prometa, a posebice za vrijeme vremenskih nepogoda kako bi se održala veza otoka s kopnom te ukoliko postoje uvjeti za sigurno pristajanje i ukrcaj i iskrcaj. Plovidbeni redovi za sve linije se svake godine usuglašavaju s predstavnicima lokalne uprave i samouprave uz suglasnost Agencije za obalni linijski pomorski promet”.
Međutim, ovaj odgovor se ne slaže s onim što su nam posljednjih dana posvjedočili žitelji otoka koji su, kako su rekli, više puta ostali “nasukani” na otoku bez objašnjenja i prethodnih najava o otkazivanju linija.
– Brodari moraju shvatiti da oni postoje i rade zbog otočana i da, ukoliko propuste jednu liniju s kopna prema otocima, dođu do otoka kad god mogu, pa da otočani barem ujutro mogu doći do grada, rekao je Barić, dodavši da je uglavnom praksa da ukoliko se propusti jedna linija brodari čekaju sljedeći ciklus pa se događa da su neki otoci odsječeni i po dan, dva.