Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ina – politički zapaljiva

19.01.2017. 23:00


Ako običnim građanima i nisu posve jasni modeli otkupa MOL-ovog udjela u Ini, o kojima se govori iz svih političkih tabora, sve im je jasnije koliko je Ina politički zapaljiva. Ina, naime, postaje „igranje vatrom” premijera Plenkovića jer bi ga mogla i skupo politički koštati kada je u pitanju dosadašnja pomirljivost i pokornost Mosta. A, tek koliko bi sve to mozganje o modelima otkupa Ininih dionica od MOL-a moglo koštati hrvatske građane ako se i zanemare basnoslovna sredstva za to potrebna?! Jer situacija oko Ine mogla bi vrlo lako zamagliti sve druge krupne hrvatske probleme, pa bi se ispod njenog tepiha mogle gurnuti obećavane reforme u zdravstvu, školstvu, pravosuđu, javnoj upravi… Ništa od nje nije važnije, nitko nije pametniji od onoga tko smisli čarobni model otkupa koji ne povećava javni dug. Ina je test političke snage, put dokazivanja financijske genijalnosti, gospodarske pameti i energetskog vizionarstva bez premca!
Pa da se ništa ne prepusti slučaju Vlada je osnovala i svoj Savjet za pregovore s MOL – om. U njemu su predsjednik Vlade i nekoliko njegovih ministara te jedan državni tajnik, pa zapravo ispada kako će Savjet savjetovati sam sebe. Sretan put u vraćanju dionica želi im Ina!
Neće Mađari prodati jeftinije nego što su kupili. No, preko svega toga rado bi prešao premijer Plenković čim ga obuzmu divne misli kako bi bio upamćen kao onaj koji nije prezao pred zaštitom nacionalnih interesa, a Ina je kako to svi političari vole govoriti, strateška tvrtka, hrvatsko blago. Samo što je, kako govore stručnjaci, pomalo ostalo bez sjaja. No ništa zato, Inina politička, nacionalna i tzv. domoljubna vrijednost veća je od 1,9 milijardi eura koliko bi Mađari, kako otkrivaju, tražili za svoj udio od 49,08 posto Ininih dionica. Dovoljno da se politika naglavačke baci za Inom, a da se o isključivo stručnim analizama, izračunima i projekcijama tek stidljivo progovara iz drugog plana. Spreman je premijer koji se izdaje za čovjeka sklonog dijalogu, istaknuti kako su svi modeli na stolu, kako će se o svima raspravljati, no da od onog, kojeg je iznosila njegova desna ruka, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Marina Dalić, nema boljeg?! Za otkup Ine 25 posto minus jedna dionica HEP-a za sada je premijeru najčistiji model, no ne i njegovim partnerima na vlasti, mostovcima Bože Petrova, da se i ne govori o SDP-ovcima, Branku Grčiću i Davoru Bernardiću koji isključuju spomenutu prodaju dionica HEP-a. Mostovci bi modelirali otkup osnivanjem društva posebne namjene i izdavanjem obveznica, a SDP bi osnivao holding koji bi otkupio Inu… Previše za malog čovjeka koji o dionicama, modelima otkupima, javnom dugu i odnosima s Mađarima ne zna previše, no volio bi znati i vjerovati kako je Vlada sposobna i dovoljno mudra da vraćanje Ine u hrvatske ruke izvede na korist države i građana.
No, za sada se nazire tek sukob HDZ-a i Mosta oko Ine. Nazire se i drugo lice premijera Plenkovića koji je ovih dana morao braniti svoje ministre, a i sebe jer ga je Bunjac iz Živog zida prozvao “briselskim projektom”. “E, nećete”, konačno se “zapalio” premijer.
Iako bi za Martinu Dalić premijer “stavio ruku u vatru”, ona je, premda glavna u priči o otkupu Ininih dionica od MOL-a, ipak ispala iz famoznog Savjeta za pregovore s Mađarima jer je na udaru Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa s obzirom da joj suprug sjedi u Upravi Ine. Sve je to kod HDZ-ovaca izazvalo svojevstan gnjev na spomenuto Povjerenstvo koje sebi, smatraju oni, uzima previše ovlasti. Most kojega je Plenković dobro nagradio zasad zbog mira u kući šuti, no dokle će biti tako?! Božo Petrov iznio je Mostov model otkupa Ine koji se razlikuje od HDZ-ovog, a na kojoj bi se točki mogli pomiriti teško je reći ako se izuzme gola želja za vladanjem.
Ina polako, ali sigurno, komplicira odnose među vladajućima, premijer je sve zapaljiviji i sve češće “u vrućici”, a građani sve zabrinutiji. I lokalne će teme ustuknuti pred Inom, jer su je žestoko nametnuli političari svih boja i razina.
Naime, i dok mnogi sa svojim brigama žure u bolnicu, na posao, u socijalnu samoposlugu, bolesni, pred otkazom, siromašni – i na zadarskom gradskom mostu neki zastaju i ne pričaju o njima u svojoj blizini, nego o HDZ-u, Mostu i Ininoj sudbini.