Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kako je Bradley Cooper preživio Saljske užance?

19.01.2017. 23:00
Kako je Bradley Cooper preživio Saljske užance?


Rijetki znaju kako je Bradley Cooper, trenutačno jedna od najpoznatijih holivudskih zvijezda i triput nominiran Oscara, 1999. godine snimio dokumentarac o hrvatskoj obali i boravio na Kornatima i u – Salima. U vrijeme društvenih mreža poput munje se proširila snimka na YouTubeu.
Cijelo putovanje duž naše obale započelo je na Cresu posjetom bjeloglavim supovima. Na nudističkoj plaži na Velom Lošinju holivudski glumac i zvijezda Mamurluka primjetila je da je “nešto čudno”, a sve je shvatila tek kad mu je potpuni goli čovjek rekao da mora sa sebe skinuti odjeću jer “odjeven krši pravila”.
Gol u more
– Hrvatska je prva zemlja na svijetu koja nudi nudističko ljetovanje, kazao je tada Bradley i ipak se odlučio na “skinny dipping”. Nakon što je gol skočio u more, obznanio je:
– Ma znate što, nikad više neću nositi odjeću.
Našu obalu obilazi na jedrilici, a snimke iz zraka prava su turistička razglednica. Nakon ronjenja na dah i ribolova na Lošinju posada kreće prema jugu, prema Kornatima koje Cooper obilazi kajakom.
– Ljeti je tako toplo da možete spavati na otvorenom. Sve što trebate je karta, vreća za spavanje, lampa i zvijezde da vam prave društvo, kaže Bradley.
Nakon što se smjesti u vreću za spavanje, odluči ipak kako mu se ne spava te s lokalnim ribarima ode u lov na hobotnicu. Tu se već pojavljuju neka poznata saljska lica.
– Još mi se sve ljulja, kao da sam na brodu, kazao je sjedeći na kamenu s pogledom na Vele stene Dugog otoka.
“Moglo je biti i malih Bradleya”
Sljedeća scena prikazuje mladog člana Tovareće Mužike koji puše u rog. Naravno, to je dan početka Saljskih užanci.
Uslijedio je potom i nastup Mužike i Feralići, standardan dio fešte, i čarobne scene osvijetljenog saljskog porta. Sutradan slijedi mamurno buđenje na popularnoj linčarnici i – Trka tovarov.
– Partijaju non stop dva cijela dana. Samo najjači ili najluđi izdrže do kraja. Ovo je najbolji mogući kraj moga putvanja i slika toga kako je zemlja, gotovo uništena brutalnim ratom, oživjela duh i volju za životom, kaže Bradley na kraju dokumentarca.
– Tad još nije bio popularan, ali sjećamo se tog zgodnog čovjeka. Moglo je biti i malih Bradleya po Salima, kazala nam je jedna mlađa Saljka koja, kao i njeni sumještani, na društvenim mrežama dijeli snimku sa YouTubea.