Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kaljski škver nakon pet godina izišao iz stečaja

19.01.2017. 23:00
Kaljski škver nakon pet godina izišao iz stečaja


Nakon pet i pol godina jučer je na Trgovačkom sudu u Zadru zaključen stečaj u remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana d.d. Kali. Time su postavljeni temelji da kaljski škver s 31 zaposlenikom ponovno profunkcionira kao zdrava tvrtka. U narednih nekoliko dana većinski vlasnik imenovat će novog direktora i članove Nadzornog odbora tvrtke.
Rješenje o zaključenju stečaja, po stečajnom planu koji je predložio donedavni stečajni upravitelj Alein Khan iz Rijeke, a pravomoćnim rješenjem potvrdio Visoki trgovački sud, donijela je sutkinja Tina Grgas. Istim rješenjem razriješila je Zagrepčanina Damira Šebetića, koji je dužnost stečajnog upravitelja obavljao posljednjih mjesec i pol dana te raspustila članove odbora vjerovnika, a pravo raspolaganja nad dosadašnjom stečajnom masom, odnosno imovinom tvrtke prepustila vlasniku.
Sutkinja Grgas podsjetila je na kronologiju problema u kaljskom škveru, koja je započela otvaranjem stečaja 12. listopada 2011. godine. Na zahtjev skupštine vjerovnika stečajni upravitelj Alein Khan potom je, 3. veljače 2016., podnio stečajni plan koji je na ročištu za raspravljanje i glasovanje 14. travnja 2016. prihvaćen, a 4. svibnja 2016. rješenjem Visokog trgovačkog suda potvrđen.
– Propisano je da će sud donijeti rješenje o zaključenju stečajnoga postupka čim rješenje o potvrdi stečajnog plana postane pravomoćno, ukoliko je stečajni upravitelj namirio nesporne obveze stečajne mase, a za sporne može pružiti odgovarajuće jamstvo. Stečajni upravitelj Damir Šebetić je podneskom od 18. siječnja 2017. obavijestio ovaj sud da je namirio nesporne obveze stečajne mase te da je za sporne obveze stečajne mase – za odvjetničke troškove u iznosu od 1.241.470 kuna, troškove ranijeg provedenog vještačenja poslovanja prijašnjeg stečajnog upravitelja Aleina Khana u iznosu od 30.000 i njegovu nagradu za rad u iznosu od 640.000, osigurao sredstva – stoji među ostalim u rješenju sutkinje Grgas.
Nauta Lamjana s temeljnim kapitalom od 66.925,200 milijuna kuna trenutno je jedino remontno brodogradilište u zadarskom akvatoriju, što tu tvrtku stavlja u povoljan položaj na tržištu. Sama činjenica da su protekle sezone svi kapaciteti škvera bili već unaprijed popunjeni, ujedno ostavljaju i prostor za širenje posla te nova zapošljavanja. Tome se najviše nadaju otočani, no hoće li tako i biti, ovisi isključivo o interesu većinskog vlasnika – tvrtke Jupiter Adria AG sa sjedištem u Švicarskoj.