Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Karlović: Siguran sam da će ovo biti istinski sportski spektakl

19.01.2017. 23:00
Karlović: Siguran sam da će ovo biti istinski sportski spektakl


Jučer je u press centru Dvorane Krešimira Ćosića održana konferencija za novinare na kojoj su Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik, Boris Durlen, predsjednik komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku HNS-a i Mato Stanković, izbornik malonogometne reprezentacije Hrvatske, nazočnima predstavili sportski spektakl koji nas sljedećeg tjedna očekuje na Višnjiku. Kao što je poznato Hrvatska futsal reprezentacija ugostit će 26. i 27. siječnja (četvrtak i petak) reprezentaciju Italije i s njima odigrati dvije ogledne utakmice. Športski centar Višnjik ni trenutka nije dvojio kada je iz Komisije za mali nogomet stigla ideja o održavanju ove utakmice u Zadru i vrlo brzo se prešlo na djela. U vrlo kratkom roku sve je dogovoreno i Zadrani će sljedećeg tjedna na Višnjiku moći pratiti “sudar titana”, petoplasiranu momčad svijeta Italiju i trenutačno 12. Hrvatsku.
– U prilici sam najaviti još jedan sportski spektakl koji će se dogoditi na Višnjiku – kazao je Karlović nakon što je pozdravio i zahvalio se na dolasku Durlenu i Stankoviću.
Revijani dvoboji
– Dvije utakmice Hrvatske i Italije u malom nogometu, tj. futsalu još je jedan u nizu atraktivnih sportskih događaja gdje će svi ljubitelji sporta, a poglavito malog nogometa koji je u Zadru jako popularan, doći na svoje. O atraktivnosti ove dvije reprezentacije ne treba suvišno trošiti riječi i siguran sam da će 26. i 27. siječnja u 19 sati Zadrani svojim dolaskom na utakmice uveličati ovaj sportski događaj. Kao uvertira nastupima Hrvatske i Italije bit će organizirano odigravanje revijanih dvoboja, 26. između momčadi grada Zadra i Selekcije liječnik, a 27. između ženskih ekipa Super Chicks i Mirlović Zagore. Termin početka oba revijalna dvoboja predviđen je za 17.30 sati.
Karlović je iznio i nekoliko zanimljivih podataka po pitanju organiziranja sportskih događanja na Višnjiku.
– U prošloj godini ŠC Višnjik je organizirao 160 sportskih događaja, a svakako treba istaknuti organizaciju polufinala Davis Cupa između Hrvatske i Francuske za koji smo dobili najviše ocjene. Siguran sam da ćemo i ovoga puta biti na najvećem stupnju po pitanju organizacije, a također i da će Zadrani pružiti maksimalno gostoprimstvo, kako reprezentaciji Hrvatske, tako i Italije. Nadam se i vjerujem da će i odaziv publike biti u što većem broju kako bi ovaj događaj bio pravi sportski spektakl.
Boris Durlen iz HNS-a također se obratio medijima.
Razvoj futsala
– Godinama razmišljamo o nastupu reprezentacije u Zadru. Vrlo blizu realizaciji te ideje bili smo 2012. godine kada se u Hrvatskoj održavalo Europsko prvenstvo. Nažalost zbog nekih tehničkih detalja koje je tražila UEFA, točnije zrakoplovnih veza u zimskom terminu to se nije uspjelo realizirati. Zadar je sredina u kojoj se igra jako kvalitetan mali nogomet, a ne u tako davnoj prošlosti imali smo i dva reprezentativca iz ovoga grada. Zadrani će imati privilegij gledati ogled Talijana koji su redoviti sudionici velikih natjecanja i naše izabrane vrste, i nadam se da će i to pridonijeti razvoju futsala na ovom području.
Osvrnuo se Durlen i na činjenicu da Zadar nema niti jednu momčad s ovog područja u Prvoj i Drugoj ligi.
– Velika šteta je da se niti jedna momčad iz Zadra nije uključila u regularna natjecanja pod ingerencijom HNS-a. Nadam se da bi ovaj sportski futsal spektakl na Višnjiku mogao biti “okidač” toj priči da se klubovi s ovog područja uključe u natjecanja i da Zadar u vrlo bliskoj budućnosti ima svog prvoligaša.
Mato Stanković, izbornik Hrvatske, nije krio oduševljenje činjenicom što će se dvoboji s Italijom igrati upravo u Zadru.
– Dugo već pokušavamo realizirati naš boravak u Zadru uz naravno nastup Hrvatske reprezentacije i jako sam zadovoljan što smo napokon s riječi prešli na djela. Malo ću se našaliti na naš račun pa ću reći da nas dugo nije bilo u Zadru jer smo čekali atraktivnog suparnika kakva je zasigurno Italija. Želimo Zadar predstaviti Talijanima i Talijane Zadru. Ovdje nismo mogli dovesti bilo kakvog suparnika već vrhunskog jer bismo se u suprotnome osramotili. Oni koji prate futsal znaju da je Hrvatska na dva pretposljednja europska prvenstva bila četvrta, odnosno peta, a na posljednjem u Beogradu smo ispali u grupi. Trenutačno smo 12. na FIFA-inoj rang ljestvici, a Italija je na 5. mjestu. Mislim da je time zagarantiran spektakl na Višnjiku posebno kada se zna da je reprezentacija Italije Brazil u malome. Uz Ukrajinu smo jedina reprezentacija u svijetu koja igra bez naturaliziranih Brazilaca i nalazi se u samom ili pri samom vrhu svjetskog futsala.
Hrvatska i Italija veliki su rivali u ovome sportu što je potvrdio i sam izbornik.
– S Talijanima smo se susretali na velikim natjecanjima i uvijek su to bile neizvjesne utakmice. Pobijedili su nas u polufinalu EP-a koji se igrao u Hrvatskoj, u Belgiji smo se “sudarili” u četvrtfinalu i da dalje ne nabrajam naše susrete. Mislim da smo sada na višem nivou nego što je to bilo nekada i ako se poklopi dan, te nam svi nositelji kvalitete budu na najvišem nivou sigurno ih možemo iznenaditi. Oni su favoriti, ali sigurno će se i nas imati što za pitati u tim dvobojima. Da se razumijemo, nama u ovim utakmicama nije primaran rezultat, ali uvijek je lijepo pobijediti radi samopouzdanja. Želim prije svega da ovo bude pravi sportski spektakl, a mi ćemo napraviti sve kako bi pobijedili Talijane u Zadru.
Također je pojasnio da su ove dvije utakmice s Talijanima u sklopu priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo.
– Odigrali smo već šest oglednih susreta i po dva puta pobjeđivali Mađarsku, Nizozemsku i Češku, reprezentacije iz naše jakosne skupine. Cilj nam je do travnja kada se u Ukrajini igraju kvalifikacije za EP doći u optimalnu formu i uigrati se kako bi ostvarili plasman na europsku smotru. Naravno da nam je najvažnije plasirati se na EP jer samo kontinuirani nastup na velikim natjecanjima nudi prosperitet i napredak u svakom, pa tako i ovome sportu. Jer, mi smo još uvijek “mali” sport, koji se velikim koracima probija prema naprijed – zaključio je svoje izlaganje izbornik Stanković.
Dvodnevna ulaznica 20 kuna
Kako nas je izvijestio Mirko Sičić koji je vodio jučerašnju press konferenciju, dvodnevna ulaznica za oglede Hrvatske i Italije bit će po više nego atraktivnoj cijeni od 20 kuna i moći će se kupiti od 15 sati na dan odigravanja istih. Također smo od njega dobili informaciju da će Hrvatska u Zadar doputovati već u nedjelju 22. siječnja, dok će Talijani stići tri nada kasnije, u srijedu.