Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazor: Priznanje je krvavo izboreno

19.01.2017. 23:00
Nazor: Priznanje je krvavo izboreno


U sklopu programa obilježavanja 24. obljetnice VRO Maslenica ’93. izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata, održao je jučer predavanje pod naslovom “Međunarodno priznanje Republike Hrvatske i političke okolnosti uoči Vojno-redarstvene operacije Maslenica”. U Velikoj dvorani Odjela za povijest okupili su se studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, a Nazor je podsjetio na povijesna zbivanja otprije dvadeset i pet, odnosno dvadeset i šest godina. Pritom je istaknuo kako je centar koji vodi zapravo vrsta arhiva, a posebno važno gradivo je ono srpske provenijencije.
– Godina 1992. je važna zbog priznanja, a 1998. jer je završen mirovni proces. Godine 1991. svo oružje teritorijalne obrane je pokupljeno u skladišta JNA. Vojska je trebala Jugoslaviju da drži nadzor, Srbija je htjela centralističku državu. Nitko ne želi Hrvatsku, nitko ne želi raspad Jugoslavije, istaknuo je Nazor podsjećajući kako je u siječnju 1991. Ppredsjedništvo dalo naredbu da se rasformiraju paravojne formacije. Podsjetio je kako je sve počelo u kolovozu 1990., tečajem za prvog hrvatskog redarstvenika.
Nazor je napomenuo kako se stalno tražio razlog za intervenciju JNA, pa je tako u pauzi kolektivnog Predsjedništva pušten film “Istina o hrvatskom naoružanju”. Traženo je razoružanje svih formacija, a u to vrijeme je predsjednik Tuđman uspio spriječiti uvođenje izvanrednog stanja. Međunarodna zajednica je bila za očuvanje Jugoslavije.
– U siječnju ’91 vođe Srba u Hrvatskoj su bili upoznati sa stanjem, sastaju se, najavljuju stvaranje Velike Srbije. Već 2. ožujka 1991. imamo prvi sukob, u Pakracu. Ranjena su tri hrvatska policajca, a u Beogradu su izašle novine u kojima je pisalo kako je ubijeno 11 Srba. Na sjednici Predsjedništva se tražilo uvođenje izvanrednog stanja.
Druga eskalacija je bila krvavi Uskrs na Plitvicama, no i dalje se ne uvodi izvanredno stanje.
Drugog svibnja 1991. je ubijeno 13 hrvatskih policajaca, 12 u Borovom selu, a jedan u zadarskom zaleđu. Kolektivno Predsjedništvo održava sjednicu 8. i 9. svibnja, prvi put se daje dozvola vojsci za razmještanje, istaknuto je Nazor.
SAD i EU su poslali poruku kako neće pristati na jednostrane odluke. U Hrvatskoj se održava referendum 19. svibnja, donijeta je odluka o odcjepljenju. Nazor je kazao kako kod povjesničara uvijek postoji pitanje, što je važnije, okolnosti ili osobe?
– Tu bih istaknuo ulogu predsjednika Tuđmana i vodstva. Donijeta je ustavna odluka o samostalnosti. Jedina podrška je bila od Hrvata izvan države, iz BiH. Kreće ofenziva za priznanje. Najveći utjecaj su imale slike Vukovara i Dubrovnika. Njemačka je rekla ako ćemo odgađati, nećemo imati što priznati. Temelji priznanja su obrana Hrvatske, priznanje je krvavo izboreno, istaknuo je Nazo.