Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odustalo se od dodatne naplate korištenja ribarskih alata

19.01.2017. 23:00
Odustalo se od dodatne naplate korištenja ribarskih alata


Unatoč najavi da će novi Zakon o morskom ribarstvu, koji je na javnoj raspravi do 5. veljače 2017. godine, vlasnike rekreacijskih dozvola svrstati u kategoriju dodatnog plaćanja za korištenje odgovarajućih alata, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će ipak sve ostati po starome.
– Čim je otvorena rasprava o prijedlogu novog Zakona o morskom ribarstvu, mi smo reagirali i od Ministarstva poljoprivrede zahtijevali da se svim vlasnicima rekreacijskih dozvola koje su dobili temeljem ostvarenih prava kao nositelji povlastica za mali ribolov ostavi korištenje svih alata koje su imali do sada kroz postojeću rekreacijsku dozvolu. Odnosno, da za dodatne posebne dozvole budu oslobođeni plaćanja. Danas je reagirala Uprava za ribarstvo i najavila da će sve ostati po starome, što znači da vlasnici rekreacijskih dozvola neće morati dodatno plaćati korištenje ribarskih alata kao što su osti, vrše za lov ribe, stajaći parangali i upotrebu umjetne rasvjete (ferala), kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, i pojašnjava da je riječ o vlasnicima povlastica za mali ribolov koji su od njih odustali, a uzeli dozvole za rekreacijski ribolov jer nisu koristili mreže stajaćice nego alate koji spadaju u rekreacijski ribolov.
Podsjeća da je Udruga za razvitak hrvatskih otoka tražila i da se izmijeni članak 27. predloženog Zakona o morskom ribarstvu te da glasi: (1) Sportski, odnosno rekreacijski ribolov u ribolovnom moru Republike Hrvatske dopušteno je obavljati temeljem važeće dozvole za sportski ribolov na moru, odnosno dozvole za rekreacijski ribolov na moru (u daljnjem tekstu: dozvola). Tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu, koja imaju svojstva nematerijalnog kulturnog dobra u smislu članka 9. stavka 1. alineja 3. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, osobama mlađima od 14 godina dopušteno je bez posjedovanja dozvole obavljati rekreacijski ribolov odmetom s jednim povrazom, sa ili bez korištenja štapa.