Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prikazali narodne običaje, hranu i život u Preku kakvi su nekada bili

19.01.2017. 23:00
Prikazali narodne običaje, hranu i život u Preku kakvi su nekada bili


Udruga žena Luzor iz Preka izvela je jučer u Kazalištu lutaka Zadar predstavu “Žrvanj života”. Preko četrdeset članova, uglavnom žena, no i nekolicina muškaraca, približili su publici život u Preku kakav je nekad bio.
Tematizirali su se narodni običaji, hrana, brojne zgode i nezgode ovoga mjesta na otoku Ugljanu, kao i brojnih pojedinaca sredine koja danas egzistira tek na događanjima poput ovoga. Svjesni potrebe očuvanja vlastitog indentiteta, inicijatori predstave komad su koncipirali na način da obuhvate što više preških “sličica”, u čemu su itekako uspjeli. Dalo se to zaključiti po smijehu i pljesku pune dvorane zadarskog kazališta lutaka, kao i komentarima koji su uslijedili nakon predstave.
Odjeveni u narodne nošnje, što je bilo i za očekivati, Prečani su svoje misto predstavili s puno duha, s puno ljubavi. Saznali smo tako kako su se nekada ljudi u mjestu okupljali oko koleda(vatre), kako su se dičili čija je vatra veća, kako je svećenik bio respektiran do te mjere da se za njega čuvalo najbolje vino u kući, kao i pršut, kako su u mjestu postojali brojni postolari, čak 90 svojedobno, kako su žene molile, kako se pjevalo, kako je nekoć bilo tako malo hrane, da su jeli doslovno sve što se od zelenja moglo pojesti…
Priče su se nizale jedna za drugom, udruga se prisjetila i dogodovština sa seoskim “mudrijašima”, koji su znali “preveslati” naivne poput jednog vlaje, kojemu je Prečanin na prevaru izvukao dvije “tuke”, varajući ga da je ta perad za popa, ili poput drugog, koji bi znao pojesti sve što mu je došlo pod ruku, ne priznajući nikada svoj “zločin”, ili trećeg kojeg su nasamarili vlastiti sumještani, nagovorivši jednog mladića da se odjene u svećenika i da se na taj način dobro najede u njegovom domu.
Pričalo se, pjevalo, molilo, Preko kakvo je nekad bilo zaživjelo je ponovo jučer, spašeno od zaborava, pa makar i na kratko.