Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Starici ukrali novac “da uzmu dijete iz bolnice”

Autor: Marija Knežević

19.02.2010. 23:00
Starici ukrali novac “da uzmu dijete iz bolnice”

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nepoznata žena starici je ispričala kako je nekoliko dana ranije rodila u bolnici, ali kako joj tamo ne žele dati njeno dijete dok ne podmiri sva dugovanja. Naravno, rekla joj je i da nema novaca i da joj hitno trebaju da dobije svoje dijete i odvede ga kući
Muškarac i žena, i dalje nepoznati zadarskoj policiji, na prevaru su od starice (83) uzeli nekoliko tisuća kuna. Oni su, naime, u četvrtak u poslijepodnevnim satima došli pred vrata njenog stana, u samom centru Poluotoka, u ulici Grgura Mrganića. U stanu su zatekli samu stariju Zadranku i uskoro su joj „prodali” priču.
Nepoznata žena starici je ispričala kako je nekoliko dana ranije rodila u bolnici, ali kako joj tamo ne žele dati njeno dijete dok ne podmiri sva dugovanja. Naravno, rekla joj je i da nema novaca i da joj hitno trebaju da dobije svoje dijete i odvede ga kući. Starica se smilovala nad „tužnom sudbinom”, a dvojac je to iskoristio. Ubrzo su svi troje otišli do poslovnice banke i tamo je starica podigla nekoliko tisuća kuna za „podmirenje bolničkih troškova” koje im je odmah i predala.
Muškarac i žena su otišli i ostavili staricu „lakšu” za nekoliko tisuća kuna. Ovo je još jedan u nizu primjera kako podmukli prevaranti iskorištavaju lakovjernost starijih ljudi koje s pomoću nekoliko jednostavnih trikova ili dobro odglumljene priče prevare i uzmu im novac.
Zadarska policija i ovaj će put protiv nepoznatih počinitelja podnijeti kaznenu prijavu zbog prijevare. U priopćenju iz PU Zadarske istaknuli su upozorenje građanima, posebno onima starije dobi budući su baš oni najčešća meta prevaranata, da u svoje domove ne puštaju nepoznate osobe a da se prethodno nisu uvjerili o kome se radi. Ako posumnjaju da se radi o kaznenom djelu ili pokušaju prijevare neka odmah nazovu 92, odnosno policiju.


 DVIJE PRIJEVARE U ISTOJ ULICI


Zadar se pokazao posebno „plodnim” terenom za prodaju priče o „zlatnom lančiću” te se u prosjeku svakih mjesec dana u našem gradu broje žrtve takve prevare. I opet se, naravno, radi o građanima starije dobi. Princip je vrlo jednostavan, a dvojac bandita rijetko griješi. Jedan od njih najprije, obično na ulici, bezazlenim pitanjem započne razgovor sa budućom „žrtvom”. Na cesti pronađe zlatni lančić te ga iznenađen ponudi prvoj žrtvi, a vrlo brzo naiđe „nepoznati” muškarac. Uključi se u razgovor te kaže da je zlatar i nudi procjenu zlatnine. Dvojac na brzinu uvjeri žrtvu da može zadržati lančić ako isplati barem pola cijene. Naivni građani obično nasjednu na prijevaru, sa obližnjeg bankomata podignu nekoliko tisuća kuna i na kraju priče ostanu samo s bezvrijednim komadom bižuterije. Mnogi građani ovakvu vrst prijevare uopće ne prijave policiji, a policija ovakvim lopovima teško ulazi u trag. Jedan identičan slučaj prijevare sa „zlatnim lančićem” dogodio se lani u srpnju upravo u ulici Grgura Mrganića, gdje živi i prevarena starica. Ulica se nalazi tik do popularnog „stupa srama”, a vjerujemo kako je mnogima, nakon što čuju za ovakvu priču, žao što on više nije u funkciji.