Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Baka Stošija proslavila 101. rođendan!

19.02.2012. 23:00
Baka Stošija proslavila 101. rođendan!


U atmosferi punoj ljubavi, veselja i zadovoljstva Stošija Milka Peroš, rođena Peroš iz Zatona, proslavila je jučer zaista rijedak jubilej – 101. rođendan. Na obiteljskoj svečanosti za rođendanskim stolom okupili su se svi njezini bližnji potomci, sin Niko sa suprugom Petricom, nevjesta Nediljka, supruga pokojnog sina Ante s kojom inače baka Stošija trenutačno živi, unučad Ante, Ivan, Ana i Ljilja, praunučad Domagoj te brojna rodbina i prijatelji.
Stošija je rođena u zatonskoj obitelji od oca Špire i majke Perke Peroš 19. veljače daleke 1911. godine. Kad joj je majka umrla imala je tek tri godine. Sa svojim pokojnim suprugom Krstom, koji je u 66. godini života preminuo 1970. godine, vjenčala se u zatonskoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije 1935. godine. Njih dvoje na svijet su donijeli šestoro muške djece: Antu, Šimu, Petra, Ivana, Niku i Đenka. Još su na životu Niko i Petar. Baka Stošija danas živi s dva njezina anđela čuvara, nevjestom Nediljkom kojoj je suprug Ante umro 1975. godine u svojoj 39. godini života i Nediljkinom kćerkom – unukom Ljiljom.
Čestitke stizale sa svih strana svijeta
Baka Stošija, kojoj su osim neposredno, čestitke čitavog dana za rođendan stizale telefonom i mobitelima iz Lošinja, Zatona, Zadra, Amerike i Australije, od rodbine i prijatelja iz drugih krajeva svijeta, unatoč dubokoj starosti još je dobrog zdravlja. Vidi dobro, premda je na obadva oka operirala mrene. Nešto slabije čuje, a noge joj polako slabe. Nikada nije bila teže bolesna. Ne uzima ama baš nikakve lijekove. Pamćenje je još služi izvrsno.
– U životu je bilo dosta teških, ali puno više lijepih i nezaboravnih trenutaka. Ja i suprug Krsto uglavnom smo živjeli od poljoprivrede. Uz ostalo obrađivali smo više od četiri tisuće panja vinove loze. Težak je to bio život. Nije se ovako lijepo i bogato živjelo kao danas, kazuje nam tihim i nježnim glasom slavljenica baka Stošija te dodaje:
– Sretna sam zbog proslave rođendana. Vrijedilo je živjeti i stvarati kad vidim ovako brojne naše potomke okupljene ovdje, u našem domu. Zahvaljujući u prvom redu ljubavi, skladu i kršćanskom pristupu braku i vjeri u gospodina Boga i uz njegov zagovor uspjeli smo u životu, reći će nam sva vesela, radosna i ozarenog te sretnog lica baka Stošija. Upitali smo je u čemu leži tajna njezine dugovječnosti na što nam je uz smiješak odgovorila.
– Ja sam bila stalno u pokretu, tako reći i zimi i ljeti. Voljela sam raditi i kretati se. Nikad nisam bila nezaposlena. Život me je činio sretnom, prvenstveno zbog naše vrijedne i poslušne djece. Živjeti se mora skromno, jer u siromaštvu, a ne kako neki misle u bogatstvu i izobilju, je veselje, sreća i zadovoljstvo. Od kada sebe pamtim nikada se ni sa kim nisam svadila i nikomu nisam rekla ružnu riječ. Bogu se obavezno mora moliti, jer bez njegove pomoći i podrške nema ništa dobroga, kazala nam je uz ostalo slavljenica baka Stošija Milka Peroš.
Unuk Ante, inače glavni promotor čitave svečanosti, nam je otkrio kako je ovo u povijesti Zatona prvi put da netko doživi i na ovaj način obilježi stoti rođendan.
– Pored svega lijepoga što smo joj poželjeli, obasipamo je šalama, pogotovo onom kako je vršnjakinja sa splitskim Hajdukom koji je ovih dana kao što je poznato, također proslavio 101. rođendan, što je dodatno čini veselijom i ponosnijom. Ne odvaja se od Hajdukova šala koji je dobila na poklon i koji često stavi oko vrata da je grije, poglavito u ove hladne zimske dane, kazuje nam nježno milujući rukom po licu svoju baku ljubimicu unuk Ante.