Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ninskoj Solani dobro došli snježni dani

19.02.2012. 23:00
Ninskoj Solani dobro došli snježni dani


Zimska studen kakvu ni najstariji Ninjani ne pamte primorali su djelatnike ninske Solane da se pored poslova na obnovi i modernizaciji proizvodne infrastrukture na i okolo bazena, na kojima se inače za vrućih ljetnih mjeseci provodi kristalizacija morske soli, uhvate radova unutar skladišta
Zimska studen kakvu ni najstariji Ninjani ne pamte primorali su djelatnike ninske Solane da se pored poslova na obnovi i modernizaciji proizvodne infrastrukture na i okolo bazena, na kojima se inače za vrućih ljetnih mjeseci provodi kristalizacija morske soli, uhvate radova unutar skladišta.
Dok su prometnice bile debelo zametene sol je bila vrlo tražena. Za solare nije bilo odmora. Punom parom pakirali su industrijsku sol. Vani su čekali tegljači. Sol su odvozili hrvatski cestari kao i cestari iz nekih europskih zemalja te njome posipali zametene i ledom okovane prometnice.
Direktor Damir Oštrić potvrdio je da je zbog hladnoće prethodnih dana porasla potražnja industrijske soli.
– Tijekom hladnog vala evidentirali smo 30% više upita za sol za posipanje cesta što je i očekivano. Upiti su nam stizali iz cijele Hrvatske, primarno, Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske te zagrebačke županije, ali i iz inozemstva od naših stalnih kupaca. Iako imamo veći broj upita iz Hrvatske, količine koje se traže su manje jer tu su još i ostale hrvatske solane u Pagu i Stonu. Posebno nas kontaktiraju institucije iz Njemačke koje se bave održavanjem i prohodnošću tamošnjih prometnica. No, s obzirom da prije ovog hladnog vala i nije bilo neke jače zime i da nismo imali povećanu potražnju, prodaja industrijske soli u konačnici će biti na razini prosjeka. Ako se ovakva studen ponovi naši kapaciteti jamče podmirenje svih zahtjeva naših kupaca, kaže Oštrić dodajući da je prošla godina bila iznimno povoljna za solare.
– Lanjske godine ubrali smo oko 4.000 tona bruto soli. Naš primarni fokus u proizvodnji je usmjeren na konzumne soli, posebno naš ninski cvijet soli kojeg smo ubrali dovoljno da možemo kvalitetno nastupati na stranim tržištima i biti ne samo iznimnom kvalitetom, nego i količinama, uz bok ostalim svjetski poznatim solanama koji se bave tradicionalnom proizvodnjom soli. Sa svojim proizvodima, osim na hrvatskom tržištu, prisutni smo na tržištima i zapadne Europe te izvozimo i u Japan. Posebno mi je drago da su kvalitetu ninskog cvijeta soli prepoznali hrvatski i strani potrošači. Danas ninski cvjet soli cijene ne samo kulinarski stručnjaci i gurmani, nego i naši “zeleni potrošači” koji su među prvima prepoznali vrijednosti ove iskonske prirodne, nerafinirane soli, priča Oštrić podsjetivši još na Muzej soli kao osobitost ninske Solane.
– Do sada smo zabilježili preko 4.000 posjetitelja iz Hrvatske te brojnih država diljem svijeta. S obzirom da je Muzej otvoren tijekom prošle sezone ove godine očekujemo da će ta brojka znatno rasti. Zamjetan je porast broja posjetitelja Solane nakon otvorenog Muzeja soli i iznimno nam je drago kad vidimo da se posjetitelji znatno duže zadržavaju u Muzeju soli u kojem pored što mogu kupiti sve naše proizvode mogu se i upoznati s dugogodišnjim radom Solane, ističe Oštrić naglasivši da se osim distribucije i prodaj esoli u Solani radi i na poboljšanju infrastrukture.
– U tijeku je sanacija pogona Solane Nin na način da se bazeni pripremaju za predstojeću sezonu berbe. Vrši se pregled bazena i njihovog stanja te se bazeni ravnaju. Posebnu smo pozornost ovog puta usmjerili na obnovu i rekonstrukciju tzv. međica između bazena. One su nam od izuzetne važnosti, a stare su 30 godina. Radi se na postavljanju nove daščane građe koja se popunjava zemljom i blatom kako se to ovdje radilo od pamtivijeka. Cilj nam je da u našem pogonu zadržimo autohtonost u proizvodnji ekološki čiste, zdrave i prirodne soli, zaključuje Oštrić.