Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Olimpijske igre KUD-a Bleke i konji izazvale salve smijeha

19.02.2012. 23:00
Olimpijske igre KUD-a Bleke i konji izazvale salve smijeha


Zadrani su najviše uživali u defileu KUD-a Bleke i Konji te njihovih “Olimpijskih igara London 2012”


“Odvesti ćemo Hrvate u Europu, i one koji su pismeni, i one koji nisu. Struja i voda nam ionako ne trebaju”, poručili su Dikljanci okupljenom narodu plešući uz istočnjačke melose i u ciganskoj odjeći Narodnim trgom predstavljajući svoju masku. Sve to prigodno je naglašeno i dizalicom. Valjda da nas ponese u europske visine.
– Mi smo parodija na Europsku uniju, prvi europski narod koji je ušao prije Hrvatske u Europu i sada Hrvatima pravimo dobrodošlicu. Nismo klasični Cigani, ali podučit ćemo Hrvate, pojasnio nam je naknadno Dikljanac Damir Šišeta. Na upit je li to onda ciganska Europa, uz smiješak nam je odgovorio da to ipak procijenimo sami.
Okupljanje maski počelo je još u popodnevnim satima na parkiralištu pored “Ljepotice”. Već tamo, pojedini Zadrani su pristigli kako bi vidjeli što su za njih njihovi sugrađani uprizorili ove godine. Jučer se u sklopu karnevala prikazala sveukupno dvadeset i jedna skupina. Povorku su uz “turiranje” motora predvodile zadarske Beštije. Nakon nazdravljanja iz čuturice i odmora motorista na trg su pristigle i Pakoške mažoretkinje, a Zadrani su s nestrpljenjem dočekali i defile KUD-a Bleke i Konji te njihovih “Olimpijskih igara London 2012”. Obučena u žute dresove s likom Grunfa te predvođena s višestrukim svjetskim prvakom u smiješnom trčanju Eniom Maštrovićem ova bokanjačka skupina pozdravila je Zadrane sa žutim zastavicama i žutim tulipanima. Bilo je tu i “Karti iz Alise u zemlji čudesa” koje su nosila i izradila djeca iz ogranka Crno Gradske knjižnice, kao i faraona iz udruge Benkovački karneval.
Još malo Europske unije i dotaknula se i skupina iz Donjeg Lapca u sklopu “Recesijskog balkan expressa za EU”, a koja je za tu priliku kao spasenje odabrala spas u partneru šeiku al Ahmedinu Hohnjecu.
Upečatljiv dojam ostavilo je pleme “Crne jame” iz rezervata “Stanovi” došavši na trg na terencu s razapetom kravljom kožom te indijskim šatorom koji je vukao bijeli “Mercedes”:
– Bijela braćo, zovemo se Crne jame jer imamo problema s odvodnjom. Molimo poglavicu Sivu Vranu da nam riješi vodu, jer ako ne riješi, bit će problema, poručili su njegovi predstavnici na pozornici ispred Gradske straže.
– Već odavno čekamo i tražimo da nam omoguće kanalizaciju. To smo u više navrata tražili od samog poglavarstva, no kako oni još to nisu napravili neka ovo bude jedan mali protest da se to požuri, pojasnio nam je prethodno ispred “Ljepotice” poglavica Mate Perinović.
Indijanske poruke imali su i benkovački Indijanci koji su na trg plesom nade pokušali donijeti spas te zapalili lulu mira, a na velik manjak ženske populacije upečatljivo su upozorili i Silbenski ridikuli s maskom “Silbenskih crvenih mundira”. Mnogobrojne puške sa znakovitim prodornim falusnim simbolima te top u istom ugođaju i bez ikakvih govora pokazali su Zadrankama “ravno u glavu” na što ciljaju Silbenski ridikuli.
– Crveni mundiri stižu s otoka Silbe i idu osvojiti ove lipotice u gradu. Imamo top i malo pušaka, bit će to dovoljno, kazao je Tonko Iko Vicković prije polaska njegove trupe u povorku. Na to ih je ponukala, kaže, opća nestašica žena na Silbi, no već će ih pronaći unutar zidina, pojasnili su dečki jučer.
Uz table sredstava za smirenje i parole “Jeste li u našem rajonu” prošetali su se jučer gradom Kolanci pod maskom “Reforma zdravstva”. S druge strane, Saljani s Dugog otoka ove godine odlučili su biti edukativni oživjevši pračovjeka Šimu, najstarijeg Dalmatinca, i njegovih deset žena. Da ih boli EU pokazali su i mještani Karina Gornjeg poručivši kako će pjevati i plesati za jedan euro, a za sto eura zabavljat i cijelu noć ako treba i to dužnosnike visokog kova.
“Foot blues” zaplesale su buntovne Pakoške, a svoju koreografije imale su i Biograđanke s maskama “Mi nismo anđeli” te “Domorotkinje”. Bilo je tu i trbušnih plesačica iz Felicity studija, a mnogobrojno maškarano mnoštvo činio je i Puntamiški karneval koji je prikazao nešto izmijenjenu verziju bajke “Crvenkapica”. Naime, umjesto po jedan primjerak lovca, Crvenkapice, bake i vuka, na Puntamici se izrodilo pravo mnoštvo likova. Crvenkapice i lovci bili su u pravoj prevlasti, a kako to obično biva u bajci, nadrapao je opet vuk koji se ovom prilikom pretvorio u medvjeda. Ninjani su pak na Poluotok jučer skupa sa svojom gusarskom veselom družinom dovezli brod, ali i bačvu vina. Potrudili su se i dodatno pa su tako na brod ukrcali i top te jednu sirenu, samo što se ova glasala više kao alarm. Naravno, kad je Nin u pitanju, nije nedostajalo ni bengalskih baklji.
Svoj performans s bebama imala i ugljanska udruga Điran, a na zadarskom karnevalu gostovale su i neke stranke maske. Gromoglasnim zvoncanjem sve loše nedaće nastojali su otjerati su zvončari, slovenski Podvinci uz Ptuja, a svoj ples izveo je i ukrajinski KUD Andrij Pelih iz Slavonskog Broda.