Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počast sinu velebitskih vrleti

19.02.2012. 23:00
Počast sinu velebitskih vrleti


U petak je u Krivom Putu svečano obilježen dan sjećanja na godišnjicu pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića-Gavrana koji je 17. veljače 1994. poginuo u zasjedi na Velebitu. Uz članove obiteji, komemoraciji je nazočio izaslanik ministra obrane general Mladen Fuzul te prvi zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a Rakitje general Darko Rukavina. Obilježavanju su nazočili i izaslanstvo Bojne za specijalna djelovanja na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Draženom Resslerom, dogradonačelnik Grada Senja Miroslav Prpić, izaslanik zadarskog gradonačelnika Joso Nekić, načelnici općina Starigrad – Paklenica i Poličnik, predstavnici mjesnog odbora Krivi Put.
Počast jednom od heroja Domovinskog rata odali su predstavnici braniteljskih udruga: “Tigar 90/91 Rakitje”, URV 1. Gardijske brigade, ali i zadarske braniteljske udruge UP SG SOD D.T.- Gavran Zadar, HVIDR-a Zadar, UMDDRH Zadar, udruga “Žene u Domovinskom ratu” Zadar, Udruga Dragovoljaca HRM – Zadar te ispred OŠ “Zadarski otoci – Zadar” profesorica Jasminka Bašić.
– Svjestan sam da vama, njegovim suborcima, nema potrebe nabrajati sve zemljopisne točke i prostore Lijepe Naše gdje je Gavran ratovao. Ali zbog mladih naraštaja treba podsjetiti na njegov ratni put. Zato moram reći da se tih devedesetih mlad i odlučan momak, sin velebitskih vrleti, odlučio staviti na branik obrane napadnute Hrvatske. Ratni put i zadaće slavnih Tigrova tih ratnih dana nakon operacije Maslenica dovele su ga u zadarsko zaleđe. Narod podvelebitskog kraja čuo je tih dana da su u obranu dostignute crte bojišnice, koja je ostvarena u operaciji Maslenica, na vrh Velebita stigli ponajbolji hrvatski sinovi, da su stigli Tigrovi. A na čelu im je junak ili bolje rečeno junačina i to baš sin Velebita – Gavran. Tvoji “Tigrovi”, Gavrane, i danas su perjanica Hrvatske vojske. Bili su u operaciji mira u Afganistanu, a sada su u Siriji. Zapovjednici stranih oružanih snaga daju im ocjene za njihov rad. A te ocjene su takve da smo svi ponosni na te mlade momke i cure koji na svojoj beretki nose znak Tigra, rekao je između ostalog brigadni general Mladen Fuzul.