Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi susret zadarskih olimpijaca

19.02.2012. 23:00
Prvi susret zadarskih olimpijaca


S ponosom se sjetimo razdoblja prije 20 godina kada je Hrvatska bila ugrožena, kada se nije znalo hoće li opstati. Prateći naše sportaše vidjeli smo svjetlo na kraju tunela i imali smo nadu u konačnu pobjedu i ostvarivanje najplemenitijih želja hrvatskog naroda – kazao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić


U prostorijama  Jedriličarskog kluba Uskok  održana je svečanost u  svečanog obilježavanja  20.  obljetnice prvog samostalnog nastupa hrvatskih športaša na Olimpijskim igrama  u Albertvilleu i Barceloni  1992. godine pod hrvatskom  zastavom. Uz predstavnike  sedme sile, gradnačelnika  Zvonira Vrančića te Marka  Prenđu i Snježana Jurinić  čelne osobe u Športskoj zajednici grada Zadra, na susretu su se našli i mnogi zadarski olimpijci koji su primili i prigodna priznanja za  svoj doprinos u sportu i promociji Grada Zadra te Hrvatske.
– U ime Hrvatskog Olimpijskog odbora, predsjednika, počasnog predsjednika  pozdravio bih i čestitao svim  našim olimpijcima i paraolimpijcima na svojim velikim  sportskim dosezima. U Zadar su trebali stići i Zlatko  Mateša i Antun Vrdoljak, ali  u isto vrijeme se održala komemoracija za preminuloga  prvog hrvatskog izbornika u  jednom sportu Duška Antunovića, tako da naši počasni gosti ipak nisu stigli u  Zadar – u ime HOO istaknuo  je Marjan Klanac
– Grad Zadar, ali i Hrvatska mogu biti  ponosni na Vas što ste nas  predstavljali na način na koji  nas je naučio otac hrvatskog  olimpizma i modernog športa u Hrvata Franjo Bučar; U  desnici snaga, u srcu odvažnost, u misli domovina –  zaključio je Klanac.
Inače, istaknuto je na skupu, u 112 godina koliko se  održavaju Olimpijske igre,  Zadar je, računajući posljednje Olimpijske igre (Peking  2008.) bio zastupljen s 48  sportaša, od čega 45 muškaraca i tri žene. Kao članovi –  sportaši zadarskih klubova  na OI nastupila su 34 sportaša, od čega jedna žena.  Ukupno su Zadrani osvojili  26 medalja. Tri su bile zlatne,  12 srebrnih i 11 brončanih.
  Zadarski sportaši prvi put su  sudjelovali na OI u Parizu  1924. godine i to zadarski  veslači u disciplini osmerac.  Od 1960. godine Zadrani su  redoviti sudionici Olimpijskih igara.  Prvi zadarski  sportaš koji je sudjelovao na  OI nakon vraćanja matici  Hrvatskoj je košarkaš Giuseppe Giergja koji je nastupio u Rimu 1960. i Tokiju  1964. godine. Najsupješniji  zadarski olimpijac s jednom  zlatnom i dvije srebrne medalje je Krešimir Ćosić, koji  je bio sudionik na četiri OI.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU