Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tko obnavlja bespravnu zgradu?!

19.02.2012. 23:00
Tko obnavlja bespravnu zgradu?!


Sudeći po skelama koje su ovih dana okovale Galićevu “Plavu zgradu” mnogi su zaključili da bi i ona ovih dana trebala ući u proces legalizacije. Investitor Tomislav Galić, međutim, još nije pokrenuo, barem po izvorima iz Grada Zadra, proces po novom zakonu o legalizaciji bespravne gradnje. Pitanje je tko je pokrenuo radove na zgradi koja je proglašena spomenikom bespravne gradnje. Posebice se na Plavu zgradu upiralo u jeku propalog obračuna s bespravnom gradnjom. Kad je ministrica graditeljstva i zaštite okoliša bila Marina Matulović Dropulić, građevinska inspekcija je i izdala nalog za uklanjanjem iz prostora.
Podsjetimo, Galić je dobio građevinsku dozvolu za nekoliko manjih zgrada, ali ih je “spojio” u jednu od 28 stanova. Probleme stanara riješio je djelomično ustupanjem apartmana u naselju u Kožinu, stanovima na Relji, vraćanjem novca, ali određeni broj stanara već su šestu godinu za redom podstanari. Dobar dio stanova, također ostao je u Galićevom portfelju, pa je, kažu upućeni, Galić vjerojatno postavio skele kako bi izvršio neophodne popravke. Iako se pretpostavljalo da će Galić nakon objave legalizacije bespravne gradnje odmah pokrenuti postupak i za svoju “Plavu zgradu” to se nije dogodilo.
Navode o tome da Galić zapravo i neće pokrenuti legalizaciju, jučer nismo mogli provjeriti. Poznato je, međutim, da je po odredbama PP Grada Zadra Plava zgrada previsoka, pa se na nju ne može odnositi aktualna legalizacija.