Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prospero nagrađen za prosperitet i suživot

Autor: Irena Jurjević

19.02.2013. 23:00
Prospero nagrađen za prosperitet i suživot

Foto: Adam VIDAS



Od dijela sredstava napravit ćemo prvih sto proizvoda kojima ćemo se promovirati, a uredit ćemo malo bolje i svoju web stranicu, snimiti video te se tako bolje prezentirati, pojasnila je Miličić, čija udruga i putem tečajeva filcanja vune želi potaknuti zajednička druženja gračačkih žena, ali i razviti toleranciju među različitim nacionalnostima koje tamo žive


Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Udruzi Prospero iz Gračaca dodijelila je godišnju nagradu za društvene inovacije i to za projekt „Torbak” – torbe od recikliranih najlonskih vrećica, zahvaljujući čemu je ova udruga s udrugom „Ti si ok” iz Velike Mlake predstavljala Hrvatsku na globalnom Start up weekendu gdje su svoje snage odmjeravali s predstavnicima iz 137 zemalja svijeta. U natjecanju koje se odvijalo preko Facebooka zauzeli su visoko 38. mjesto, no nisu se uspjeli plasirati u daljnju selekciju. Novčana nagrada koju su primili od Zaklade, kako ističe predsjednica udruge Slavica Miličić, znači im jako puno.
Poticanje žena na samozapošljavanje
– Od jednog dijela sredstava napravit ćemo prvih sto proizvoda putem kojih ćemo se promovirati, a uredit ćemo malo bolje i svoju web stranicu, snimiti video te se tako bolje prezentirati, pojasnila je Miličić, čija udruga je aktivna u posljednje vrijeme i putem tečajeva filcanja vune, s kojima su željeli potaknuti zajednička druženja gračačkih žena, ali i razviti toleranciju među različitim nacionalnostima koje tamo žive. U tijeku su prijave za novi turnus radionica i rezultati se primjećuju.
– Gračac je takva sredina gdje ima doseljenih državljana BiH, stanovnika iz svih dijelova Hrvatske, ali i povratnika srpske nacionalnosti, kao i domicilnoga ličkog stanovništva. Poslije Oluje dolazilo je do različitih situacija i po zemljopisnoj, nacionalnoj, vjerskoj i raznoj osnovi i zbog toga smo se mi odlučili raditi na način da primamo sve nacionalnosti, što nije inače slučaj s udrugama koje su ovdje, uglavnom, jednonacionalne. Naše članice se druže i jedna drugoj približavaju ono čime se bave, pomažu se međusobno i stvaraju se prijateljstva, bez obzira na nacionalnost, kazala je Miličić, pritom ističući osnovni cilj udruge, a to je poticanje žena na samozapošljavanje, da rade same svoje proizvode te da ih prodaju.
Poboljšati položaj žena
– Kada žena ima svoj zarađeni novac u novčaniku drugačije se odnosi prema svemu, a i drugi se drugačije ophode prema njoj. Pa su situacije zlostavljanja i zanemarivanja rjeđe. Danas novac predstavlja sigurnost i puno nam znači kada se neka od naših članica osamostali, pojasnila je Miličić.
Naime, Udruga žena “Prospero” iz Gračaca je i osnovana kao odgovor na nezaposlenost i loš položaj žena u Gračacu, i u ovo vrijeme otkako postoje, razlike se primjećuju.
– Gračac je tradicionalna i patrijarhalna sredina, pa tako imamo primjere obitelji iz srednje Bosne u kojima muškarac ne dopušta ženi da ona išta radi, osim da sprema i čisti po kući te rađa djecu. No tu se pomaci primjećuju. Situacija se mijenja i neke žene su već otvorile svoju kućnu radinost. Ipak, još uvijek očekuju od nas da im omogućujemo načine da prodaju svoje proizvode prilikom odlaska na sajmove i slično. Mi bismo voljeli kada bi bile malo više poduzetne te same ulazile u poduzetništvo, no na tome ćemo još morati raditi, kazala je Miličić.
Upravo zbog toga udruga Prospero je u suradnji s udrugom Cenzura iz Splita osnovala je zadrugu koja bi trebala otkupljivati proizvode koje žene izrađuju u kućnoj radinosti. No u međuvremenu dok se taj projekt ne realizira udruga Prospero će i dalje raditi na edukaciji svojih članica kako bi one bile što konkurentnije na tržištu rada, zaključila je Miličić.