Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Učenicima je zdravstveni odgoj zanimljiv

Autor: Irena Jurjević

19.02.2013. 23:00
Učenicima je zdravstveni odgoj zanimljiv

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministar Jovanović propitao je učenike jesu li doručkovali prije dolaska u školu, ugodno se iznenadivši povećem broju onih koji jesu, ali i pojašnjenjima djece kako im je “doručak potreban da bi mogli razmišljati, pisati i učiti”


Pa vi ste svi nasmijani, to znači da volite doći u školu – odmah na početku svog posjeta OŠ Šimuna Kožičića Benje zaključio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pred učenicima te škole. Propitao je odmah učenike jesu li doručkovali prije dolaska u školu, ugodno se iznenadivši povećem broju onih koji jesu, ali i pojašnjenjima djece kako im je “doručak potreban da bi mogli razmišljati, pisati i učiti”. Bilo je tu govora i o tjelovježbi, pa su se tako mladi Zadrani pokazali izuzetno aktivni, ali educirani, pojasnivši tako ministru “kako debljina može biti opasna zbog previše šećera u krvi”, kako je kazala učenica Korina Padovan.
– Djeco, vaš život je najveći dar. Morate ga živjeti što kvalitetnije. Zato, sve što čujete u školi podijelite sa svojim roditeljima jer i vi njih možete nešto naučiti, poručio je Jovanović, koji je završetku prezentacije nije krio zadovoljstvo napravljenim.
– Mi smo ovdje prezentirali kako zamišljamo provedbu zdravstvenog odgoja. Pokazali smo da je ovakav način zdravstvenog odgoja učenicima izuzetno zanimljiv te da rado sudjeluju u njemu. Upravo ovakav način zdravstvenog odgoja predstavlja jačanje samopouzdanje i samopoštovanje učenika te će tako oni biti bolji i u odnosima sa svojim prijateljima, učiteljima i roditeljima, zaključio je po završetku prezentacije ministar Jovanović.
U Hrvatskoj polovica djece nikada ne doručkuje. Dakle, velik broj djece se ne ponaša onako kako se vi ponašate, kazala je učenicima OŠ Šimuna Kožičića Benje je članica Povjerenstva za izradu kurikuluma Sanja Musić Milanović, iznijevši i podatak kako gotovo svako dijete u Hrvatskoj jede brzu hranu pet puta tjedno. Iako se svako peto dijete bavi svaki dan tjelovježbom, također svako peto dijete boravi ispred televizora i kompjutera svaki dan više od dva sata.
– Istraživanja su pokazala da je debljina prva bolest koja će nam skratiti život, a svako peto dijete u školi ima problema s težinom. Školski sustav vas tjera da sjedite kada dođete u školu. U vrtiću se igramo, prije vrtića isto, no onda dođemo u školu gdje moramo sjediti i ne smijemo se kretati koliko želimo. I onda kada vas doktor u starijim godinama pita ‘Zašto niste tjelesno aktivni?’, odgovor je ‘Zato što sam tako naučio’. Mi smo to u prvom modulu odlučili promijeniti, kazala je Musić Milanović. Za učitelje je tako napravljena brošura “Živjeti zdravo”, u tisak su poslani novi jelovnici, izrađeni su plakati te napravljene snimke s desetominutnim vježbama. One su demonstrirane i jučer u OŠ Šimuna Kožičića Benje, a najavljeno je i tzv. “poligonsko vježbanje” namijenjeno onim školama koje nemaju dvoranu ili ona nije dovoljno velika. Taj projekt se testira u nekoliko škola i ukoliko se pokaže korisnim bit će primijenjen i na drugim školama, kazala je Musić Milanović. Uz nju i ministra Jovanovića, u posjetu OŠ Šimuna Kožičića Benje bila je i glavna savjetnica ministra Jovanovića Ivana Kalogjera, kao i ministrova savjetnica Sabina Glasovac, te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji je pozvao nastavnike da daju svoje sugestije na napravljene radionice modula.


 JAČANJE OBITELJSKIH ODNOSA




Osvrnuo se ministar i na četvrti modul zdravstvenog odgoja kazavši kako on “omogućuje da imamo spolnu i rodnu ravnopravnost te odgovorno spolno ponašanje”:
– To znači zdravije generacije koje polaze hrvatske škole. Ta djeca koja završe nekoliko sati tog četvrtog modula kod kuće će razgovarati sa svojim roditeljima i upravo ćemo zahvaljujući zdravstvenom odgoju potaknuti roditelje da više razgovaraju sa svojom djecom, što znači da ćemo jačati i obiteljske odnose, zaključio je.