Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi predsjednik Danijel Telesmanić Did, Danijel Kotlar potpredsjednik (FOTO)

19.02.2014. 23:00
Prvi predsjednik Danijel Telesmanić Did, Danijel Kotlar potpredsjednik (FOTO)


Danijel Telesmanić Did, jedan od ratnih zapovjednika 7. domobranske pukovnije, jučer je izabran za prvog predsjednika Udruge dragovoljaca i branitelja 7. domobranske pukovnije Zadar. Na sinoćnoj, osnivačkoj skupštini za potpredsjednika je izabran također ratni zapovjednik Danijel Kotlar, dok je za tajnika udruge izabran ratni operativac postrojbe Predrag Grbić.
Osnivanje udruge 7. DP privuklo je sinoć u dvoranu Znanstvene knjižnice u Zadru veliki broj hrvatskih branitelja, pripadnika ove legendarne postrojbe koja je je u jednom trenutku držala crtu bojišnice od Velebita pa sve do Raštana. Postrojba je osnovana 27. srpnja 1992. i kako je u pozdravnom govoru rekao ratni zapovjednik 112. brig. i predsjednik udruge Marko Čulina, četvrto je dijete ove zadarske postrojbe. Kroz pukovniju je prošlo oko 6.000 vojnika, pretežito iz zadarskog kraja i uz 112. brig, pukovnija je zadarska postrojba s najdužim ratnim stažom.
Međutim, na skupštini se postavilo pitanje zašto se udruga osniva čak 22 godine nakon utemeljenja postrojbe. Predsjednik inicijativnog odbora Danijel Kotlar je rekao da jedna, krovna udruga ne bi mogla skrbiti o svim svojim poginulim braniteljima, ali i onima koji su u međuvremenu upali u tešku socijalnu situaciju. Kotlar isto kao i Čulina, rekao je da su se u tim izazovima poraća, najbolje snašle udruge koje nastavljaju tradiciju ratnih postrojbi.
– Često su se obilježavale obljetnice stradavanja vojnika iz drugi, postrojbi koje su ginuli zajedno s pripadnicima 7. DP. No na tim proslavama jedva da je bilo riječi o njima. Neke su postrojbe dale znatno manji doprinos od 7. DP a kasni je su odlikovane. Institucije nisu prihvaćale individualne prijedloge pripadnika i zapovjednika 7. DP pa je uz očuvanje sjećanje na poginule i ranjene, skrb o njihovim obteljima izrada ratnog puta jedna od temeljnih zadaća udruge.
U borbi za slobodu Hrvatske, poginulo je 34 pripadnika čija imena je u prigodnom recitalu izgovorila zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.