Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Komadina: Nismo istih političkih boja, ali umjetnost nas spaja

19.02.2017. 23:00
Komadina: Nismo istih političkih boja, ali umjetnost nas spaja


Zlatko Komadina primorsko goranski župan otvorio je izložbu svojeg kolege, zadarskog župana Stipe Zrilića koji je zajedno s još tri autora iz Zadra prvi put izložio svoje slike u Opatiji, u prostoru Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.
Zajednička izložba zadarskih umjetnika Maje Pavin Radaljac, Stipana Kujundžića, Igora Rončevića i Stipe Zrilića, rezultat je dugogodišnjeg poznanstva povezanog slikarstvom.
– Iako su naša iskustva različita, ova izložba predstavlja održivu cjelinu. Profesionalne razlike među nama opstaju, i taj neposluh otvara prostor za permanentni dijalog o umjetnosti, rekao je za ovaj slikarski četverac Igor Rončević, slikar i redovni profesor na Slikarskom odsjeku i poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Maja Pavin Radaljac radi kao profesorica u Školi primijenjene umjetnosti u Zadru, dr. Stipan Kujundžić voditelj je Internističke ordinacije u Zadru i jedan od osnivača umjetničke udruge Zadart, a Stipe Zrilić je zadarski župan.
Otvarajući izložbu župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što je među zadarskim umjetnicima i njegov kolega župan kojeg je do sada poznavao kao pravnika.
– Iako nismo istih političkih boja, zbog boja umjetnosti koje trebaju povezivati, ovdje smo zajedno, rekao je župan Komadina na otvaranju izložbe.
Zajedništvo zadarskih umjetnika rezultat je dugogodišnjeg poznanstva nas zaokupljenih istim – slikarstvom. Iako su njihova iskustva različita, ova izložba predstavlja održivu cjelinu.
– Profesionalne razlike među njima opstaju i taj neposluh otvara prostor za permanentni dijalog o umjetnosti, u uvodnom dijelu opisao je Igor Rončević.
U Zadru, čija je likovna scena treperava i u stalnom nastajanju, dijele istu potrebu za stvaranjem.
– Zanimljivo je da je u prijašnjim vremenima Zadar bio mjesto pogodno za afirmaciju modernističke literature i glazbe. Likovne umjetnosti gotovo da nije bilo. Ona se pojavljuje kasnije, u hladu dviju značajnih izložbi. Prva je bila Plavi salon, izložba slikarstva vezanog uz motiv plave boje, mora i Mediterana. Meni osobno ona je bila vrlo važna jer sam prve likovne impulse osjetio upravo ondje. Druga je bila Čovjek i more, internacionalna izložba crno-bijele fotografije. U doba podjele svijeta i hladnog rata predstavljala je jedno od rijetkih mjesta susreta umjetnika Zapada i Istoka, dodao je Rončević.
Osnutkom Hrvatskog društva likovnih umjetnosti priključuju mu se svi likovni umjetnici zadarskog područja, što je rezultiralo profiliranjem i osvješćivanjem naših umjetnika. Nastaje nadasve jak osjećaj pripadnosti. Društvo je u Zadru izvršilo svoju funkciju pa je uza nj danas nastalo još nekoliko društava. Razlog okupljanja ne počiva na estetskoj ili profesionalnoj sličnosti. U digitalno vrijeme umjetnik u informativnom prostoru postaje sam svoja galerija, trgovina, zbirka pa i muzej. Ova će izložba, također, imati svoju digitalnu promociju na društvenim mrežama u kojima smo nazočni.
Zrilić i Kujundžić lako su započeli stvarati svoj registar pojedinosti i ugrađivati ih u vlastitu liniju komunikacije sa sredinom u kojoj obavljaju svoje dnevne poslove da bi zbog toga u neko doba postajali vikend-umjetnici. Pavin i Rončević također prakticiraju tu opciju jer umjetničkoj struci poučavaju na školama.
Uz Riječane i Opatijce, na otvorenju izložbe u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, bilo je i Zadrana koji su došli podržati svoje slikare. U ime Grada Opatije dobrodošlicu im je zaželio zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.
Izložba će biti otvorena do 5. ožujka 2017.