Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Strah od ispadanja u pet država

19.02.2017. 23:00
Strah od ispadanja u pet država


Niz od četiri uzastpne pobjede košarkaši Zadra ipak su prekinuli u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića, gdje je bila bolja Cedevita koja je autoritativno slavila u sve tri utakmice i ponovno osvojila hrvatski Kup. Zadrani su u toj utakmici odigrali jako dobrih 20 minuta, bili su svježi, rastrčani i raspucani. Kasnije je Cedevita ubacila u brzinu više, Zadar je smanjio u nižu brzinu i jako brzo se sve raspalo. Iako su „vitamini” bili apsolutni favoriti, polufinalnu dvoboj ipak je mogao otkriti neke slabosti Zadra, koje su se „zamaskirale” u zadnje vrijeme, ali ipak i dalje postoje. Pogotovo u obrambenom dijelu, u kojemu su košarkaši Zadra, kada je nestalo svježine, potpuno izgubili kompas i jako odrađivali defanzivni dio, što se pogotovo moglo vidjeti u branjenju pick&rolla.
Nakon uzbuđenja u Šibeniku, Zadrani su dobili nekoliko dana „slobodno”, odnosno nekoliko važnih dana bez utakmica u kojima će Aramis Naglić sa svojim stručnim stožerom pokušati na najbolji mogući način spremiti momčad za izazove koji dolaze. A oni su zaista veliki i u ABA ligi i u hrvatskom prvenstvu. Do kraja regionalne lige ostala su još samo četiri kola, a u ta četiri kola momčad s Višnjika tražit će način da izbjegne posljednju poziciju, onu koja sigurno izbacuje Zadar iz ABA lige iduće sezone.
Naglićeva momčad u ovom trenutku dijeli posljednje mjesto s omjerom 7:15 s još dvije momčadi, Mornarom i Krkom. Svakako vrijedi napomenuti da su Zadrani dvaput izgubili od Krke, ali isto tako su i dvaput svladali Mornara, tako da je svakako bolja opcija da se Krka, ili popne na ljestvici, ili da ostane ispod ostatka momčadi. Nikako nije dobro da se napravi krug u kojemu su i Zadar i Krka, ili da te dvije momčadi na kraju budu izjednačene na posljednjoj poziciji. Nimalo mirni ne mogu biti niti Mega Leks i MZT, sastavi koji imaju omjer 8:14, a nešto ugodnija situacija je kod FMP-a, Karpoš Sokolija Union Olimpije, momčadi koje su trenutno na omjeru 9:13. Što se tiče „prvih pratitelja”, MZT-a i Mega Leksa, i jedna i druga momčad imaju sa Zadrom omjer 1:1, ali obje momčadi imaju bolju koš razliku od košarkaša Zadra.
Svakako da je vrlo važan i raspored u posljednja četiri kola. I on zapravo niti jednoj momčadi ne daje previše prednosti. Svaka od posljednje četiri momčadi u zadnja četiri kola igra dvije utakmice u gostima i dvije kod kuće. Doduše, postoji jedan realni problem što se tiče Zadra. Mornar, koji ima 0:2 sa Zadrom, ima realno najlakši raspored, jer igra kod kuće protiv Mega Leksa i Igokee, a u gostima kod Krke i MZT-a na kraju, što su ipak znatno slabije momčadi u odnosu na Zadrove protivnike, koji su Partizan i Karpoš Sokoli u gostima i Cibona te Olimpija kod kuće.
S druge strane Krka koja i dalje opasno živi, ima vrlo neugodne protivnike. Naime, Slovenci prvo će otići u goste Igokei pa ugostiti Mornar, nakon čega odlaze u goste Partizanu i na kraju će ostanak tražiti u domaćem dvoboju s Cibonom. MZT s domaćim dvobojima protiv Igokee i Mornara bi trebao izboriti ostanak, dok je teško očekivati da će Mega Leks ispasti iz lige.
No, koliko svaka od pet momčadi ima svoje računice, Zadrani imaju razloga graditi svoj optimizam na dvije stvari. Prije svega tu je znatno bolja forma. Očito je Aramis Naglić uspio izvući momčad iz velike krize koja je trajala, pa i veći dio sezone. Zadrani sada imaju znatno više dobrih razdoblja od loših, fizički to izgeda mnogo bolje, a igra je također i bolje posložena i sada se mnogo jasnije znaju uloge svih igrača na parketu.
I druga stvar je kvaliteta rostera. Zadrani su ipak, iako se to nije činilo da početku, s dolaskom tri nova igrača dobili na širini. I mogu tijekom cijele utakmice držati dobar ritam, iako dobar dio igrača još nije našao svoju optimalnu formu. Za posljednje utakmice ABA lige, ali i rasplet domaćeg prvenstvu Zadru će prije svega biti potreban Lovre Bašić. Dok se Vladović, nakon nekoliko slabijih izadnja, ponovno nametnuo kao vođa Zadra (a to je uloga koju je dobro odrađivao tijekom cijele sezone), Bašić se i dalje traži, iako je od oporavka od ozljede prošlo dosta vremena. A kako Vladoviću, tako i cijeloj momčadi Zadra, potreban je pravi Bašić, jer nije dobro da iskusni Vladović ponovno na svojim leđima nosi cijeli napad Zadra.
Naglićeva momčad u petak gostuje u Beogradu kod Partizana. I to je, od iduće četiri utakmice, svakako najteža za Zadrane, ali i ona u kojoj se nema što izgubiti, ako je to uopće moguće reći u ovom trenutku. Mogu Naglićevi igrači biti opušteni u tom dvoboju i tražiti svoju priliku za iznenađenje. Jer jedna gostujuća pobjeda, bi bila ogroman korak k rješavanju problema oko ostanka u ligi.


 RASPORED POSLJEDNJA ČETIRI KOLA


Zadar: Partizan, CIBONA, Karpoš Sokoli, OLIMPIJA
Mornar: MEGA LEKS, Krka, IGOKEA, Mzt
Krka: Igokea, MORNAR, Partizan, CIBONA
MZT: Fmp, IGOKEA, Budućnost, MORNAR
Mega Leks: Mornar, PARTIZAN, Cibona, KARPOŠ SOKOLI
*Napomena: velikim slovima označene su domaće utakmice