Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Saboru imaju svog zastupnika, a u Zadru – gradonačelnika

19.02.2017. 23:00
U Saboru imaju svog zastupnika, a u Zadru – gradonačelnika


Tradicionalnim Okupljanjem u restoranu Fešta u Novom Bokanjcu Albanci Zadra i njegove županije proslavili su 9. obljetnicu osnutka Republike Kosovo, ali i 18. obljetnicu osnivanja Udruge Albanaca Zadarske županije. Svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva dijaspore Republika Kosovo, viši suradnik Xhevat Hulaj i zamjenik ministra Janez Frrokaj.
– Mi kao država Kosovo na najbolji način želimo tretirati našu dijasporu. Dijaspora je i ona poluga koja nam je pomogla da imamo svoju državu. Zato smo u ove dane kad obilježavamo važne datume, uvijek uz našu dijasporu. Danas Kosovo napreduje kao država. Nije baš tako loše kao što ponekad izvještavaju mediji. Kao i sve države na Balkanu, susrećemo se s mnogim problemima, pogotovo u okviru velikih konfrontacija između Rusije i NATO-a. Kao nova država koja ima velike prijatelje u EU, NATO i SAD-u, nastojimo doprinijeti miru, rekao je Janez Frrokaj.
Xhevat Hulaj je naglasio kako su prije Albanci bili poznati kao pekari, slastičari i zlatari, a danas je stasala jedan cijela generacija obrazovanih ljudi. Odnosi između Republike Kosovo i Hrvatske, u kojoj Zadar ima istaknuto mjesto, napose su se razvili nakon rata. Kako je istaknuo Hulaj, Zadar je bio središte iz kojeg se kretala humanitarna pomoć prema Kosovu.
– Odnosi s Republikom Hrvatskom su odlični. Mi Albanci imamo i svog predstavnika u Saboru RH, a hoćete ili nećete, i gradonačelnik Božidar Kalmeta je naš, rekao je pomalo u šali Xhevat Hulaj.
Uime organizatora skupa, Udruge Albanaca Zadarske županije, nazočne je pozdravio predsjednik Adem Shala, koji je rekao da je neovisnost Kosova veliki dan za sve Albance. Udruga Albanaca u Zadru je most prema ostalim nacionalnim manjinama, koje se druže i zajednički sudjeluju na važnim obilježavanjima. Tako su i na ovoj fešti u Fešti primijećeni predstavnici gotovo svih nacionalnih manjina koje djeluju u Zadarskoj županiji.
Čestitajući obljetnice, nazočnima se obratili i saborska zastupnica SDP-a i kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra Sabina Glasovac. Glasovac je istaknula da se nakon dugog vremena u Zadru osnovala škola na albanskom jeziku te je izrazila sreću da je još kao zamjenica ministra obrazovanja uspjela pomoći u toj nakani.
– Mislim da smo postavili dobar temelj za izgradnju još boljih uvjeta obrazovanja, ne samo za albansku djecu, nego i ostale nacionalne manjine i za sve građane RH, rekla je saborska zastupnica Sabina Glasovac.
Udruga Albanaca podijelila je niz priznanja za humanitarni rad i doprinos izgradnji odnosa Albanaca i ostalih dijelova hrvatskog društva. Posebno priznanje dobila je prof. Maksimilijana Barančić za doprinos očuvanju arbanaškog jezika, kao jednog od mnogobrojnih dijalekata albanskog jezika.
Nazočni su mogli u uživati i u tradicionalnim plesovima albanskog naroda koje je izvela folklorna skupina Ilirija iz Zadra.