Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U svakoj osobi leži plemenit čovjek, a čuči podlac

19.02.2017. 23:00
U svakoj osobi leži plemenit čovjek, a čuči podlac


U dupkom punoj velikoj dvorani na katu Zavičajnog muzeja Biograd na Moru održana je večer poezije i promocija knjige Šetnica na žalu, 70-godišnje autorice Radice Rade Vrančić, biogradske pjesnikinje porijeklom iz Tkona na otoku Pašmanu. Do sada je objavila pet zbirki pjesama: Pjesme, Temelji naši, Biogradu s ljubavlju, Iz kamena cvit i U dubini duše. Najnovija zbirka pjesama Šetnica na žalu bila je povod za ugodno druženje uz prigodan program.
Nazočne je pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, koji je u uvodnom dijelu podsjetio na razlog okupljanja i Hvalospjevom ljubavi, tekstom iz poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima, na najljepši mogući način započeo ovu večer.
Podijeliti tugu i bol s drugima
Program je vodila Marina Ninčević, muzejska pedagoginja i licencirani turistički vodič, koja zajedno s kolegom Markom Dragovićem recitirala nekoliko pjesama iz fascinantne zbirke.
– Nije bitna ljubav koju pružaš, nego je bitno kako je dobivaš natrag. Ali priđi svakome s puno duše, s puno srca i, vjerujte, dobit ćete tri puta više natrag i bit ćete ispunjeni. Nestat će sigurno polovica one težine koja je u vama. Ja vam to iskreno želim i večeras, da podijelimo sve naše boli i tuge i da s ljubavlju priđemo jedni drugima i sretni i zadovoljni da se vratim doma, kazala je Radica Rada Vrančić.
Nikad nije sve crno ni sve bijelo, kaže. Postoji i siva boja koja ublažava sjajilo blještavila i crninu tame.
– Tako moramo biti svjesni da između dobra i zla stoji ljubav koja uspijeva izbalansirati postojeće stanje. U svakoj osobi leži dobar i plemenit čovjek, a negdje u kutu spava zao i podlac. Nikada ne dopusti da se ovaj drugi probudi i nadvlada prvoga. Ljubav prvoga mora uništiti zlo drugoga, a ti kao osoba biti ćeš sretan i zadovoljan. Ta sreća u vama neka se odrazi u kaplji dobrote za druge, u pogledu drugoga u oči, u lijepoj riječi, u jednom cvijetu, u čaši vode.
– Biti sretan znači s malim stvarima usrećiti druge, znači da i drugi budu sretni s vama. Pružite ljubav i lijepu riječ drugima, pružite drugima ono što bi željeli da drugi pruže vama. Ako dajete i dati će vam se. Ljubav nas snaži, vodi cilju, toliko je snažna da ruši sve barijere i predrasude. A ja imam toliko ljubavi u sebi za sve vas, pa ću pokušati to iskazati kroz ove moje stihove. Pokušajte pronaći za sebe barem jedan stih, poručila je autorica Vrančić i izmamila ogroman pljesak odobravanja nazočnih.
Zahvalili joj i učenici
Pritom se zahvalila ravnatelju Osnovne škole Biograd Jordanku Miloš i školskoj psihologici Danici Dominis na suradnji. Učenice Marija, Luce i učenik Nikolas izrecitirali su nekoliko njenih pjesama iz zbirke te su u njezinu čast pročitali nekoliko dirljivih rečenica:
– Poštovana gospođo Vrančić ili još bolje teta Rada, poznajemo Vas s puno događaja koji se odvijaju u našem gradu. Učite nas da čuvamo običaje i baštinu naših djedova. Oko vas je uvijek veselo i vedro. Širite odjeke ljubavi i velikog srca. Večeras smo ovdje u Zavičajnom muzeju na predstavljanju vaše zbirke pjesama i želimo Vam zahvaliti na Vašem radu, trudu i ljubavi koje unosite u sve što radite, govorili su učenici biogradske osnovne škole i posebno darivali pjesnikinju.
Svoj doprinos ovoj jedinstvenoj promociji prožetoj ljubavlju, s pjesmama Ružo moja crvena i Vjeruj u ljubav, dali su i Marie Belamarić, Ana Deur i Jelena Bačić, učenici OŠ Biograd, Odjela glazbene škole.
Prije prigodnog domjenka promovirana zbirka prodavala se po promotivnim cijenama i principu – koliko tko da.