Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bauk

Autor: Željana Gardijan

19.03.2010. 23:00


Da bauk nezaposlenosti kruži Hrvatskom predbacio je premijerki Kosor SDP-ovac Arsen Bauk predloživši da joj novi broj mobitela bude 317 625 što je službeni broj nezaposlenih u veljači. Koliko je spomenuta brojka omča oko vrata Vladi, naslutili su ovih dana mediji primijetivši kako se objavljivanje crne statistike burze rada neko vrijeme odgađalo.
Ipak, jasno je to ponajprije onima koji su izgubili posao, porast broja nezaposlenih za oko osam tisuća ne može se sakriti, kao što se ne mogu osporiti zaključci koji se izvlače iz te poražavajuće činjenice bez obzira koliko premijerka upirala prstom u globalnu krizu kao u velikog krivca zatrpavanja Zavoda za zapošljavanje. Vladine antirecesijske mjere su ili zakašnjele ili slabo učinkovite, a oporavak gospodarstva neće se dogoditi preko noći. Mada se očekuje kako će turistička sezona samo sezonski popraviti dojam, nezaposlenost će ostati teško rješiv problem, a istodobno će se iz trenda (ne)zaposlenosti stalno iščitavati (ne)uspješnost Vlade.
Jasno je to i premijerki koja će morati pronaći dodatnu snagu da bi se mogla nositi s kritičkim “rešetanjem” oporbe koja kao da se naslađivala dodatnom regrutacijom nezaposlenih i, kako se čini, jedva dočekala objavljivanje službenih podataka Zavoda kako bi ih iskoristila za obezvrjeđivanje Vladinih mjera.
Istodobno, teško je trenutačno i s lijeva i s desna vidjeti spasitelja, mjeru, plan, strategiju za koje bi se bez razmišljanja moglo ustvrditi da će otupiti oštricu krize. Upravo to je ono što najviše brine kako nezaposlene tako i zaposlene.
SDP-u, kritiziranom da uglavnom samo osporava, negira i sa strane promatra kako se Vlada guši u problemima, čekajući da povuče nepopularne mjere te da onda krene u napad, dobro je došlo hvatanje za rastuću nezaposlenost kako bi iz koalicijske svjetiljke zazvao duha prijevremenih izbora.
Bez obzira s koliko razvučenim smiješkom i s koliko pritajene ironije premijerka izjavljivala kako nema komentara na sastajanje oporbenih čelnika poručivši samo “neka se sastaju”, iz njenog kontinuiranog ponavljanja kako prijevremenih izbora neće biti može se zaključiti da je ipak uznemirava “kukurikanje” oporbenjaka.
Nekada od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića nazivana “Suzana”, u vrijeme preuzimanja Vlade i neko vrijeme nakon toga doživljavana kao “čelična dama”, ovih je dana suočena s pritiscima sa sviih strana, premijerka Kosor u sabornici ponovno pokazala emotivno lice. Naime, otrpjevši brojne kritike od strane zastupnika SDP-a kojima je posao da kritiziraju Vladu, nije mogla “progutati” i optužbu da je policija tukla seljake – prosvjednike po njezinom političkom nalogu.
Koliko joj je bilo teško pod kišom optužbi pokazuje i očajničko obraćanje predsjedniku Sabora Luki Bebiću da je zaštiti, onom istom barba Luki kojemu je znala reći da ušuti.
Tko zna zašto barba Luka nije sada dovoljno gorljivo branio predsjednicu Vlade?!
Ako nezaposlenost bude rapidno rasla, rast će i kritička krila oporbe i nezadovoljstvo i nestrpljivost građana, a padati popularnost Vlade pa stoga premijerka što prije mora poduzeti mjere protiv nezaposlenosti kako bi ušutkala Bauka.