Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rijeku potvrditi protiv Varaždina

19.03.2012. 23:00
Rijeku potvrditi protiv Varaždina


Izabranici Dalibora Zebića moraju, makar na “mišiće”, doći do pobjede u ovom susretu i u najvažniji proljetni dvoboj na Stanovima s Istrom 1961 ući s bodovnom prednošću. I “napunjeni” samopouzdanjem


Vijest da je prvoligaš sa Stanova slavio na Kantridi u 22. kolu Prve HNL sigurno je veliki broj navijača Zadra natjerala da to provjere više puta. Autora ovoga teksta je natjerala. U najboljem slučaju potajno smo se nadali da će se momčad Dalibora Zebića uspjeti vratiti neporažena s Kvarnera. Čini se da je Zadrov strateg zajedno s igračima ipak više vjerovao da se čudo na Kantridi može dogoditi. A kada vjeruješ i uz to daš svoj maksimum nerijeko to bude i nagrađeno. U svakom slučaju čestitke Zadranima.
Tokićev blijesak
Što se tiče same utakmice očito i nije bila previše kvalitetna, barem ne po ukusu gledatelja. Po izvještajima, prigoda nije bilo puno ni s jedne ni s druge strane. U takvoj korelaciji snaga očito su se bolje snašli Zadrani koji su nakon briljantne solo akcije Hrvoja Tokića u 51. minuti došli do vodstva koje nisu ispustili do kraja utakmice. Jedan detalj je ipak malo umanjio vrijednost ove pobjede, a to je crveni karton Antonija Mršića kojem je to isto pošlo za rukom protiv Lokomotive pa je morao pauzirati dvije posljednje utakmice prije Rijeke. Razlika je jedino u činjenici da se tada radilo o direktnom crvenom kartonu, a sada je riječ o drugom žutom. Važan detalj, jer bi po propozicijama sada trebao dobiti jednu utakmicu kazne. Iako, i tu treba biti oprezan jer je u kratkom periodu “ponovio zločin”. U svakom slučaju Zadar je ovom pobjedom zadržao 10. mjesto s 28 bodova na svom kontu, dok je Rijeka s bodom više blizu opasne zone na 7. poziciji.
U ovom kolu je odigran vječiti derbi između Dinama i Hajduka. I gle čuda, opet se vuku repovi. Kao što je to “lijepi hrvatski običaj” već dugi niz godina. Hajduk je dugo vodio na Maksimiru golom Vukušića, a “modri” su najprije izjednačili u 80. minuti preko Krstanovića, da bi isti igrač iz dvojbeno dosuđenog jedanaesterca na njemu pogodio za pobjedu domaćina. Dinamo je sada na velikih 15 bodova prednosti pred Hajdukom na 2. mjestu. Trećeplasirani Slaven Belupo se lako obračunao s Osijekom i čvrsto drži 3. mjesto s 38 osvojenih bodova. Momčad iz Gradskog vrta na 8. mjestu ima 29 bodova. Četvrtoplasirani Split je propustio u Parku mladeži pobijediti “davljenika” iz grada baroka. Međutim, moraju biti itekako sretni jer su do izjednačenja došli u 89., tj. 90. minuti susreta. Split ima 34 boda, a Varaždin je uspio uhvatiti deveti bod. Najveće iznenađenje dogodilo se u Vinkovcima. Tamo je Lučko uspjelo osvojiti sva tri boda protiv Cibalije i to prilično uvjerljivo (1:3). Cibalia na 5. mjestu ima 32 boda, dok je Lučko 14. s 19 bodova. Zadrov najveći konkurent u očuvanju prvoligaškog statusa Istra 1961 je na svom travnjaku bila bolja od Šibenika rezultatom 3:1 i s 27 bodova trenutačno drži 12. mjesto. Šibenik na 13. mjestu zaostaje s 21 bodom. Zagreb i Lokomotiva su u Kranjčevićevoj odigrali 0:0. Lokosi na 6. mjestu imaju 30 bodova, dok su “pjesnici” s 29 bodova 9. Inter je uvjerljivom pobjedom protiv Karlovca (4:0) uspio zadržati 11. mjesto, dok Karlovčani na 15. mjestu imaju isto toliko bodova.
Rasterećeni fenjeraš
Na redu je 18. kolo. Ne, nismo se zabunili, to je ono “snježno” kolo koje je odgođeno na početku tzv. proljeća. I igra se već sutra, točnije već danas kada će u Kranjčevićevoj istrčati Zagreb i Osijek. Ostali će na megdan u srijedu. Zadar na Stanovima dočekuje posljednjeplasirani Varaždin. Netko će pomisliti kako će to za Zadrane biti lagan posao, ali tu se lako prevariti. Niti Zadar igra toliko uvjerljivo, niti je Varaždin neopasan. Uostalom do 89. minute su u gostima kod Splita vodili 0:2. Izabranici Dalibora Zebića moraju, makar na “mišiće”, doći do pobjede u ovom susretu i u najvažniji proljetni dvoboj na Stanovima s Istrom 1961 ući s bodovnom prednošću. I “napunjeni” samopouzdanjem. Naravno, to je puno lakše reći nego učiniti, ali “kupili” su nas ovom pobjedom na Kantridi i vjerujemo da to mogu učiniti. Puljani uoči Zadra na svom travnjaku dočekuju Lučko koje se osladilo u Vinkovcima i sigurno se neće tako lako predati. Remi bi u tom dvoboju Zadranima došao kao naručen. Derbi kola se igra na Maksimiru gdje Dinamo dočekuje Slaven Belupo, dok će Hajduk u jadranskom derbiju tražiti bodove na Kantridi. Svakako dvije utakmice koje plijene pažnju. U 18. kolu još se nadmeću Inter – Cibalia, Split – Karlovac i Šibenik – Lokomotiva.


Mršić: Splet nesretnih okolnosti




Antonio Mršić je uspio već drugi put pocrvenjeti ovoga proljeća, a iza nas su tek četiri kola. Ovoga puta je zaradio dva žuta kartona i sudac Svilokos ga je u 71. minuti poslao pod tuš.
– Ni sam ne znam što bih rekao na tu temu, osim da sam jako žalostan. Radi se o pravom pehu, nesretnom slučaju – kazivao je Mršić jučer ujutro.
– Najprije mi je u 45. minuti sudac Svilokos pokazao prvi žuti karton greškom, jer prekršaj je napravio Jure Jerbić, a ne ja. A u 71. minuti sam išao u blok na sredini terena i lopta me slučajno pogodila u ruku. Nadam se samo da će kazna biti jedna utakmica neigranja jer se ne radi o direktnom crvenom kartonu. Bez obzira na to jako mi je žao što neću moći pomoći suigračima u vrlo važnoj utakmici s Varaždinom.


Tokić: Bio je to trenutak inspiracije


Hrvoje Tokić je na Kantridi bio strijelac pobjedonosnog gola protiv Rijeke u 53. minuti susreta. I to ne bilo kakvog gola, navodno je u maniri Ivice Kostelića odvezao slalom između tri obrambena igrača Rijeke i prevario Lisjaka. Drugi je to gol ovog mladog napadača, i protiv Intera je bio strijelac za izjednačenje.
– Hvala Bogu, bolje ne može. Naravno da sam sretan što je moj zgoditak donio tri važna boda na Kantridi. Međutim, to je posljedica dobre igre cijele momčadi jer lako se istaknuti kao pojedinac kada igramo kao momčad. Iskreno mene to i ne čudi jer su naporni treninzi i kvalitetan rad morali doći do izražaja. Što se tiče slaloma, samo mogu reći da se radilo o trenutku inspiracije.
Tokić je svjestan da vremena za slavlje nema, već sutra tri riječka boda moraju potvrditi protiv Varaždina.
– Najvažnije je da u srijedu protiv Varaždinaca istrčimo odlučni na travnjak i da damo sve od sebe. A onda kako Bog da.


Druga uzastopna pobjeda na Kantridi


Nakon 17 gostovanja u Rijeci u Prvoj HNL Zadar je imao 13 poraza (2003. bilo je čak 7:0 za Rijeku), a u preostale četiri utakmice momčad sa Stanova osvajala je po jedan bod. A onda je krenulo. Najprije 24. travnja 2010. poraz (2:3) i to nakon što je Zadar do 90. minute vodio 2:1. Rijeci to očito nije bila dovoljna opomena da Zadar misli mijenjati navike na Kantridi, pa je lani u posljednjem kolu (21. svibnja) stigla i prva zadarska pobjeda u Rijeci (2:0). Prekjučer novi uspjeh “plavih” na nekad neosvojivoj Kantridi. Vremena se očito mijenjaju.