Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvati su se počeli iseljavati s područja općine Gračac

Autor: Siniša Klarica

19.03.2013. 23:00
Hrvati su se počeli  iseljavati s područja  općine Gračac

Foto: Vedran SITNICA



Stranka hrvatskog zajedništva predstavila je jučer Ivana Petrov, predsjednik podružnice SHZ-a Gračac i kandidat za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima. Petrov ukazuje da je trenutačno, vrlo nezavidno, stanje u najvećoj hrvatskoj općini posljedica vladavine stranaka SDSS-a i HDZ-a tt njihove trgovine u Općinskom vijeću. To je dovelo do iseljavanja Hrvata s područja općine Gračac koji zbog nemogućnosti pronalaska posla, u posljednje vrijeme sve više odlaze u Kanadu i druge države.
– Nisu otvorili nijedan proizvodni pogon, niti su pokrenuli proizvodnju hrane i uzgoj stoke gdje postoji prirodni  potencijal za bavljenje stočarstvom, a sve kako bi došlo do proizvodnje mesa, mlijeka i sira u općini Gračac koja je prostorno najveća u RH-a. Prostornim planovima općine Gračac predviđeno je sedam poduzetničkih zona ukupne površine 104,57 hektara, a u njima bi se moglo zaposliti na desetke tisuća radnika. Općina Gračac broji 5.033 stanovnika od čega su službeno nezaposlene 742 osobe. Time Gračac ima najveću stopu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji, rekao je u uvodu Ivan Petrov.
Petrov proziva općinske vlastodršce da ih ne zanima otvaranje radnih mjesta već egoistička grabež, SHZ obećava okretanje proizvodnji, čega vladajuće stranke danas nisu svjesne i stoga ništa ne poduzimaju. Petrov ukazuje da je njegova stranka organizirala u Gračacu potpisivanje peticije za premještanje pogona za prikupljanje i preradu plastičnog otpada “Eko Velebit”. Navodno su se pri ispiranju otpada iz pogona, otpadna ulja, deterdženti i drugo slijevala u jezero Štikada te je postojala mogućnost ekološkog onečišćenja vodotoka Ričice i vodospremnika Štikada odakle i Gračac dobiva vodu. Cijeli slučaj je prijavljen i Državnom odvjetništvu.