Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zaprešić i Velebit izbacili Zadar iz Prve lige

19.03.2016. 23:00
Zaprešić i Velebit izbacili Zadar iz Prve lige


Zadrani su bili svjesni da će teško do bodova u Zaprešiću. Ali su se nadali domaćim kiksevima Novske i Velebita. Dok je Novska svoj dvoboj izgubila, kuglači Velebita su slavili protiv Željezničara i na taj način izbacili Zadar u Drugu ligu
Dogodio se onaj najgori mogući scenarij. Kuglači Zadra ispali su iz Prve lige, tako da je jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u Zadru u povijesti ostao bez prvoligaškog statusa. Točku na “i” Zadranima su stavili prvaci, kuglači Zaprešića koji su u posljednjem kolu slavili s glatkih 8:0. Zadar je u tom dvoboju nastupio bez mađarskih igrača Zoltija Kiša i Lasla Feketea (razlozi su navodno financijski), ali i da su oni igrali, teško je bilo očekivati da bi momčad iz Mocira mogla napraviti iznenađenje.
Jednostavno kada dođeš u situaciju da ti ostanak “visi” o gostujućoj utakmici protiv prvaka u zadnjem kolu, onda taj ostanak nisi niti zaslužio. Inače, pred posljednje kolo Zadar je bio u relativno sigurnoj zoni (na mjestu koje vodi u kvalifikacije), ali njegovim konkurentima Velebitu i Novskoj bio je potreban samo bod da izbace Zadra. A obje momčadi su igrale domaće dvoboje. Dok je Novska doduše poražena kod kuće od Splita, Velebit se pobjedom protiv Bjelovara ipak sačuvao od ispadanje (iako će morati prvoligaški status potvrditi u kvalifikacijama) i gurnuo Zadar u Drugu ligu.
Protiv Zaprešića je dvoboj bio jednosmjerna ulica. Glatkih 8:0, uz maestralnog Bogdanovića koji je za prvake srušio 713 drva i nakon toga otvorio šampanjac kojim su kuglači Zaprešića proslavili osvajanje nove titule i kojim su poslali kolege iz Zadra tamo gdje ne žele otići.
A sezona je za kuglače Zadra krivo počela i prije nego što je krenula. Odlasci igrača, neodrađivanje priprema, nepoznanice oko vođenja kluba i stručnog stožera te potpuna nejasnoća oko financijske konstrukcije kluba uzele su danak već u prvom kolu, kada zadarski kuglači nisu otišli na dvoboj u Osijek protiv Kandita. Osim upisanog poraza, Zadru su oduzeta i dva boda. Da se to nije dogodilo, odnosno da su Zadrani samo otišli u Osijek, imali bi dva boda više, točno onoliko koliko bi bilo potrebno da ne ispadnu u Drugu ligu. Nakon toga su se dogodile serije poraza i samo jedna pobjeda (Poštar kod kuće) u prvom dijelu sezone i činilo se da spasa nema. No, onda se nekako ukazao bivši trener Zadra Zdenko Pavlic, koji se s Upravom kluba dogovorio da sa sobom dovede dva mađarska igrača (Kiš, Fekete) i u drugom dijelu situacija se mijenjala. Zadrani su slavili u nekim važnim utakmicama te su pred kraj prvenstva i stigli do sigurne zone. No, domaći poraz od Mertojaka ih je potpuno poremetio, tako da su u zadnjem kolu morali čekati kiks Novske i Velebita. Kiks Novske su dočekali, a Velebit, simbolično momčad koja je puna Zadrana i bivših igrača Zadra, uspjela je slaviti i dogodio se već opisan scenarij.
Sigurno da će ljudi u klubu (i oko njega) vrlo brzo morati uraditi nešto da zaustave veliki pad koji se dogodio. Dugo se najavljuje skupština koja bi trebala dati neke odgovore, za početak tko će biti predsjednik kluba. Dok se ne odradi tko će i formalno voditi klub, teško je očekivati da će i ostale stvari u Mocirama funkcionirati. Mnogi veliki klubovi su ispadali u niži rang i onda se vraćali i jači nego što su bili. Nema razloga da takav scenarij ne gledamo i u slučaju Kuglačkog kluba Zadar.