Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otišao je čovjek nadasve

19.03.2017. 23:00
Otišao je  čovjek nadasve


Staložen, dobronamjeran i pristupačan, don Ivan bio je čovjek i svećenik razumijevanja, otvorenosti, ekumenizma i slobode


Splitski svećenik, političar, sociolog i pisac don Ivan Grubišić umro je jučer u 81. godini u Svećeničkom domu u Splitu.
Rođen je 1936. godine u zaseoku Sušci kod Dicma, u zaleđu Splita. Završio je Teološki fakultet u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zadru, a na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao 1995. radom o religijskome ponašanju katolika u Dalmaciji osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pola stoljeća bio je župnikom u splitskoj župi svetog Roka, a umirovljen je 2011. godine. Don Ivan Grubišić bit će pokopan u svome rodnom Dicmu.
U Splitu je 1993. osnovao Hrvatsku akademsku udrugu (HAU), koja je promicala otvorenost, ekumenizam, toleranciju i racionalnost.
Drastično kažnjen
U sklopu HAU-a održao je više od sedam stotina posjećenih i utjecajnih javnih tribina. HAU je ustanovio i odlikovanje “Čovjek nadasve – osoba dijaloga – osoba godine”, koje je dodijeljeno Dalaj lami, Vladi Gotovcu, Shimonu Peresu, Hansu Kuengu, Franji Komarici…
Nakon svećeničkoga umirovljenja, don Grubišić postao je zastupnik i izabran je u Sabor, što mu je donijelo drastičnu crkvenu kaznu – zabranu držanja mise i nošenja svećeničkog odijela. Kazna je ukinuta 2016. godine, nakon što je prestao biti političarom. S vlastitom nezavisnom listom kandidirao se na parlamentarnim izborima 2011. i osvojio dva saborska mandata. Dvije godine kasnije, kandidirao se i za splitsko-dalmatinskog župana, ali nije uspio. Primio je i brojne nagrade, među kojima i predsjedničko odličje Red Danice hrvatske, kojim je, za posebne zasluge u kulturi, odlikovan 2007.
Za hrvatske svećenike posve netipično, don Ivan Grubišić zauzimao se za raskid državnih ugovora s Vatikanom te zamjenjivanje školskog vjeronauka nastavom religijske kulture. Usprotivio se i održavanju referenduma o braku 2013. godine, tvrdeći da referendumsko pitanje “isključuje druge i drugačije, a to nije u skladu naukom Isusa Krista”.
Zanesenjak
Uvijek staložen, dobronamjeran i pristupačan, don Ivan Grubišić bio je čovjek i svećenik međuljudskog razumijevanja, otvorenosti, ekumenizma i slobode.
– Geslo don Ivanovih knjiga i projekata, “čovjek nadasve”, valja primijeniti na njega samog. Iznad i prije svega, bio je dobar čovjek, kazao je jučer za naš list novinar i teolog Drago Pilsel, koji je s don Grubišićem prijateljevao i vodio mu predizbornu kampanju za parlamentarne izbore.
-Don Grubišića valja smjestiti rame uz rame s velikim svećenicima-intelektualcima koji su utjecali na hrvatsku politiku, poput Račkoga, Strossmayera i Pavlinovića. Bio je zanesenjak, credo njegovoga zastupništva bio je vratiti etiku i moral u politiku. Kao zastupnik, sa svojih 75 godina, činio je što je mogao: njegovi su se saborski govori teško probijali do naslovnica, pa tek imaju biti pročitani. Kao svećenik, bio je omiljen, mnogima je pomagao, osobno sam se uvjerio koliko su mu ljudi bili zahvalni. Javnost tek treba upoznati djelo don Ivana Grubišića i njegove velike, čovjekoljubive akcije, smatra Drago Pilsel.