Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Liburnska božica plodnosti u Škabrnji

19.04.2011. 22:00
Liburnska božica plodnosti u Škabrnji


Spoznajom potreba naših poljoprivrednika, željeli smo uvesti što brži, efikasniji i ekonomičniji sustav usluga za njih. Tvrtku smo nazvali po Anzotiki, liburnskoj božici plodnosti, uroda, ljepote. Na ovim prostorima je časte preko 2.000 godina i mi se vraćamo našim korijenima, kaže Nediljko Bubnjar, bivši načelnik Škabrnje, vlasnik Anzotike


U Škabrnji se otvara Anzotika, prva poljoprivredna apoteka u Zadarskoj županiji koja ima objedinjeni širok spektar djelatnosti, potrebnih malim uzgajivačima. Anzotiku d.o.o. otvara Nediljko Bubnjar, bivši načelnik Škabrnje.
– Sagledavanjem svih negativnosti, poput tromosti javnog sektora i spoznajom potreba naših poljoprivrednika, željeli smo uvesti što brži, efikasniji i ekonomičniji sustav usluga za njih. Tvrtku smo nazvali po Anzotiki, liburnskoj božici plodnosti, uroda, ljepote. Na ovim prostorima je časte preko 2.000 godina i mi se vraćamo našim korijenima, kaže Bubnjar.
Posrednik između velikih i malih
Osim klasične prodaje raznog poljoprivrednog materijala, pojašnjava Bubnjar, Anzotika će posredovati između velikih otkupljivača i poljoprivrednika, pronalaziti nove kupce kako bi se proširilo tržište, zatim informirati, savjetovati te raditi poslovne planove i administraciju za projekte sufinanciranja i poticanja iz raznih fondova i na kraju, usluge poljoprivredne mehanizacije.
Jedna od djelatnosti Anzotike koja će zasigurno biti interesantna malim, često potplaćenim ili neisplaćenim poljoprivrednicima, jest posredovanje s velikim otkupljivačima.
– Nerijetko je poljoprivrednicima upravo naplata najveći problem. Predaju svoje plodove, znalo je tako biti, recimo, s maraškama, i onda ih otkupljivači ne mogu isplatiti. Sad mi imamo ugovor s tim otkupljivačima pa će poljoprivrednici taj dug moći kompenzirati s potrebnim poljoprivrednim materijalom. Otići će kod otkupljivača i dobiti bon u vrijednosti koju žele, u okviru dugovanja, i s tim bonom u Anzotiki uzeti materijal. Čak će moći materijal uzimati i unaprijed pa je to neka vrsta kreditiranja. S obzirom na pogodnost takvog posredovanja, nećemo stavljati velike cijene na proizvode, već će biti podjednake kao u drugim apotekama, navodi Bubnjar, dodavši da je do sad naplata bila prilično traljava zbog kriznog vremena u kojem se svi nalazimo.
Poljoprivrednici imaju problema i kad otkupljivača – nema.
– Posebno ćemo se angažirati u pronalaženju novih otkupljivača jer je ljudima, bez obzira na to koju poljoprivrednu kulturu uzgajaju, često vrlo teško pronaći kupce. Želimo proširiti tržište, da naši proizvodi idu sve dalje. Nadalje, i usluge poljoprivredne mehanizacije bi nekima mogle jako dobro doći jer nemaju svi potrebne strojeve. Za pristupačnu naknadu, nudimo usluge kultiviranja, oranja, rezidbe…, govori Bubnjar.
Funkcionalna hrana
Anzotiku vodi Jure Eterović, magistar struke agrobusinessa i ruralnog razvitka.
– Da bi se što bolje iskoristio novac iz brojnih fondova te da bi se iskoristio golemi poljoprivredni potencijal Zadarske županije i Hrvatske općenito, vrijeme je da se u to uključimo svi, pa tako i privatni sektor, koji je za razliku od javnog, puno brži. I u krizi, poljoprivreda uvijek ima budućnost i zato je treba poticati i razvijati što više i na razini pravnog i privatnog sektora, pojašnjava Eterović.
A budućnost poljoprivrede vidi u sve većoj potrebi za funkcionalnom hranom.
– Prvo, možemo se podičiti s čistom zemljom bez dioksina, što nije slučaj u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj… Osim toga, ovdje uspijeva više vrsta koje se mogu upotrijebiti u svrhu funkcionalne hrane, dakle hrane koja, uz onu funkciju da nekog nahrani, ima i zdravstveno djelovanje, minerale, antioksidanse… Kao što je na primjer naše maslinovo ulje ili maraška, koja za razliku od višnje ima više suhe tvari, specifičan gorko-kiselkasti okus, svojstvenu aromu te su maraškini proizvodi kvalitetniji i trebali bi se još više cijeniti, ističe Eterović.
Što se tiče maraški, Bubnjar za ovu godinu najavljuje bolji urod i veće cijene.
– Zadnjih godina se nije tako činilo, ali mislim da dolazi svjetlije vrijeme za marašku, rekao je.
Kako kaže Bubnjar, uz želju da uspije njihova poduzetnička inicijativa približi trendove i projekte međunarodnih institucija malim proizvođačima, cilj djelovanja Anzotike je i pomoći u prosperitetu Zadarske županije, čiji golemi potencijal leži upravo u poljoprivredi.