Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milinkovićev odvjetnik zatražio izuzeće svih zadarskih sudaca

19.04.2012. 22:00
Milinkovićev odvjetnik zatražio izuzeće svih zadarskih sudaca


– Postoji osnovana sumnja da je gradonačelnik Zvonimir Vrančić urgirao da se ovaj postupak zakaže u rekordnom roku. Na taj je način izvršen pritisak, odnosno utjecaj na uređujućeg suca, a isto bi se dogodilo i da je u pitanju bilo koji drugi sudac ovog suda, argumenti su odvjetnika Bože Vrkića za izuzećem zadarskih sudaca


Spor između Zadranina Nikše Milinkovića i Grada Zadra oko pristupnog puta prema takozvanim Galićevim zgradama u Diklu jučer se nastavio na Općinskom sudu u Zadru pred parničnim sucem Željkom Rogićem. Grad je Milinkovića tužio za ometanje posjeda i zatražio donošenje privremene mjere, a osim njega, optužbama je obuhvatio i građevinskog poduzetnika Srećka Rogića kojeg je Milinković angažirao za uklanjanje asfaltnog puta sa svoje parcele. U sudski postupak uplela se i treća strana – dio stanara zgrada koji su za pravnu bitku s mladim zadarskim poduzetnikom angažirali odvjetnika Andreja Korljana i Irenu Gulan Šimurina iz istog odvjetničkog ureda.
No, iako je rasprava u vrlo žustrom tonu između gradskih pravnica Ružice Vrdoljak i Ivane Vanjak, stanara-umješača i njihovih odvjetnika s jedne strane te s druge Bože Vrkića koji zastupa tužene, trajala gotovo tri sata, suđenje je zaključeno rješenjem o odgodi dok Vrhovni sud ne donese odluku o “sudbini” ovog predmeta.
Bez rješenja prihvatljivog za sve
– Postoji osnovana sumnja da je gradonačelnik Zvonimir Vrančić urgirao da se ovaj postupak zakaže u rekordnom roku, što je i učinjeno. Na taj je način izvršen pritisak, odnosno utjecaj na uređujućeg suca, a isto bi se dogodilo i da je u pitanju bilo koji drugi sudac ovog suda. Pored toga, na strani stanara-umješača (stručni sudski izraz, pr. a.), pojavljuje se nekoliko osoba koje skoro svakodnevno imaju kontakt s ovim sudom kao što su primjerice jedna zamjenica ODO-a u Zadru, jedan odvjetnik te Vanesa Banović, za koju vjerujemo kako je u krvnom srodstvu s jednim od umješača. Zbog navedenog, tuženici su mišljenja da i navedeni umješači na određen način mogu izvršiti, odnosno imati utjecaj na ishod ovog postupka – kazao je Vrkić, tražeći potom izuzeće svih sudaca Općinskog suda te predsjednike Općinskog i Županijskog poimence.
Gradske pravnice digle su svoj glas, naglasivši kako ni Grad, a niti gradonačelnik, nisu vršili nikakav pritisak već da su se samo poslužili institutom samopomoći.
– Samopomoć je uspješno realizirana. Nakon toga je automobil Hummer odvezen, a na njegovo mjesto parkirani su radni strojevi za čije odvoženje Grad nije mogao pronaći adekvatnu mehanizaciju. Tako više nije bilo moguće ponovno primijeniti institut samopomoći – rekla je Vrdoljak, nakon čega je Korljan dodao da nije riječ o realnim i opravdanim razlozima za izuzećem zadarskih sudaca, već samo o insinuacijama.
No, sukladno Zakonu, argumenti odvjetnika Vrkića bili su dovoljni da “razoružaju” kolege na suprotnoj strani, a suca Rogića dovedu u “pat poziciju” s koje je jedino mogao zaključiti jučerašnju raspravu i donijeti odluku o proslijeđivanju prijedloga tuženika za izuzećem zadarskih sudaca i delegiranjem ovog sudskog spisa na drugi nadležni sud u RH, a o čemu će odlučiti Vijeće Vrhovnog suda RH.
Milinković štiti svoje vlasništvo
Podsjetimo, spor između Milinkovića i Grada traje još od polovine prošlog mjeseca kada se Milinković, nakon više od godine dana “obijanja” raznih gradskih ureda u namjeri da riješi problem oko građevinske parcele u Diklu koja je u vlasništvu njegove majke, odlučio na radikalan potez. Unajmio je radne strojeve te uklonio asfaltni put kojim su se stanari devet zgrada služili posljednjih nekoliko godina. Milinković je svoj postupak pravdao pravom vlasništva koje je uredno dokazao podastiranjem sve potrebite dokumentacije, no u “priču” se umiješao Grad pozivajući se na pravo služnosti, a s namjerom da zaštiti prava građana koji stanuju u “Galićevim” zgradama. U slučaj se umiješala i policija i to temeljem gradonačelnikova zahtjeva za pružanjem asistencije dok se sve ne vrati u prvobitno stanje. Za to je angažirana tvrtka Franto i već sutradan sve je ponovno asfaltirano o trošku proračunskih sredstava. Petnaest dana kasnije Milinković ponavlja postupak, no kako se ne bi ponovio isti scenarij na zemljištu ostavlja radnje strojeve, zbog čega biva i uhićen, ali i odmah sutradan pušten. Policijske prostorije napustio je s prekršajnom prijavom zbog narušavanja javnog reda i mira, ali ni to ga nije pokolebalo u naumu da zaštiti svoju imovinu što mu ujedno garantira i Ustav RH.


Stanari se umiješalu u spor Grada i Milinkovića




– Utvrđuje se da je sud 18. travnja zaprimio podnesak umješača na strani tužitelja Branke Lehpamer i drugi – rekao je sudac Željko Rogić prihvativši potom “miješanje” u spor oko 90 stanara “Galićevih” zgrada. Oni su se požalili kako im je zbog Milinkovićeva smetanja posjeda onemogućen prilaz stanovima, da je zbog istog razloga onemogućen pristup kolima HMP, vozilima Čistoće, a i vatrogascima, za što su naveli primjer otprije nekoliko dana kada je u kontejnerima pokraj spomenutih zgrada izbio požar. Spomenuli su i da su im zbog nastale situacije ugroženi zdravstveni i higijenski uvjeti pa čak i da im je ugrožen život.


Izvlaštenje bi koštalo tri milijuna kuna


– Nije mi jasno zašto Grad uporno inzistira na otimanju moje zemlje kad postoji mogućnost jednostavnog alternativnog rješenja. Potrebno je samo porušiti zidić koji parkiralište tih zgrada dijeli od ulice Romansa. Taj put je ujedno i upisan u katastarske knjige što se vrlo jednostavno dade provjeriti. Pojedini stanari na nižim katovima žale se kako bi im u tom slučaju bilo previše prometno. To je smiješno u odnosu na moj slučaj jer mi se obezvrijeđuje zemljište, a parcela postaje neiskoristiva za gradnju. Neću to dozvoliti, a Zakon je na mojoj strani jer imam svu potrebnu dokumentaciju za razliku od Grada koji nema čime potkrijepiti svoje zahtjeve i postupke – kaže Milinković s čime se slaže i njegov odvjetnik koji navodi kako Grad može samo provesti izvlaštenje.
– Baš me zanima kako će gradonačelnik pravdati tri milijuna kuna za izvlaštenje u situaciji kad postoji alternativni put – naglasio je Vrkić, upozoravajući ujedno kako bi Grad, ukoliko ustraje u svom naumu, mogao izgubiti veliki novac.