Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Žodan: Istrazi se ne nazire kraj

19.04.2012. 22:00
Žodan: Istrazi se ne nazire kraj


Svaki dan razgovaramo sa svjedocima, sve ih je više i priča se širi, kaže Žodan


Gotovo četrdeset dana traje istraga koju zadarska policija provodi u slučaju Nedjeljka Ivanova. Ispitano je na desetke svjedoka, brojka se penje iz dana u dan.
– Svaki dan razgovaramo sa svjedocima, sve ih je više i priča se širi. Kraj istrage još ne naziremo, mogu vam samo reći da na ovom slučaju svakodnevno radimo, kazao nam je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.
Istragu je, u suradnji sa zadarskim Državnim odvjetništvom, policija pokrenula nakon što smo u Zadarskom listu objavili svjedočanstva nekolicine odraslih muškaraca. Svi oni redom, a tvrde da ih ima još, poslali su svjedočanstva o seksualnom zlostavljanju od strane don Ivanova dok su bili djeca u dobi od 10 do 14 godina. Ta svjedočanstva poslana su u Vatikan, a zadarska policija, unatoč tome što je po hrvatskom zakonu za djela pedofilije nastupila zastara, provodi istragu na koju je obavezna.
U međuvremenu su tužbe protiv don Ivanova podigli Josip Lenkić Barać, Nenad Bugarija i Mate Šindija.
– Sve izjave objavljene u medijima provjeravamo i u stalnom smo kontaktu sa svjedocima. Ono što nas usporava je veliki broj osoba koje su uključene u slučaj, ali i dosta veliki vremenski odmak od događaja, istaknuo je Žodan.
Don Ivanov se, nakon povratka iz bolnice u kojoj je zbog dijabetesa boravio nekoliko dana, vratio u Svećenički dom. I dalje ne izlazi i ne komunicira s bilo kim, a telefon mu je isključen.