Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prljava kampanja protiv NOB-a!

Autor: Minja Gugić

19.04.2013. 22:00
Prljava kampanja protiv NOB-a!

Foto: Zvonko KUCELIN



Svima nam je poznato da pojačana aktivnost desnice u našoj zemlji nije počela ove ili prošle godine, kulminacija desne ofanzive protiv tekovina NOB-a u Hrvatskoj  kulminirala je prije dvije godine uhićenjem istaknutog antifašističkog borca, prvog ministra MUP-a RH, Josipa Boljkovca i izjavom tadašnjeg ministra MUP-a RH, a danas predsjednika HDZ-a – Tomislava Karamarka kako bi iz Ustava trebalo brisati anitifašizam. Činjenica je da su upravo od tada snage desnice maksimalno pojačale svoju prljavu aktivnost protiv tekovina NOB-a, a to je prisutno i danas javnim nastupima predsjednika najače oporbene stranke u zemlji – rekao je jučer Nikola Budija predsjednik gradske Udruge antifašističkih boraca na konferenciji za novinare  održanoj u prostorijama njihove Udruge na Poluotoku.
Obrušili su se tako zadarski antifašisti na hrvatsku desnicu naglašavajući kako oni u spektru svoje prljave aktivnosti sve agresivnije nasrću na časnu narodno-oslobodilačku borbu iako, kako su rekli, prigodničarsko pozivanje desnice na antifašizam ne može sakriti gorku istinu kako je Hrvatska danas suočena sa sve jačim napadima poklonika one ideologije za koju su antifašisti mislili da je 1945. godine zauvijek završena.
Naveli su i konkretne primjere uz pomoć kojih, kako su naglasili, se i sve desne snage i na zadarskom području služe, kako bi u krivom svijetlu prikazale NOB u Hrvatskoj izmišljanjem i postojanjem nekakvih zločinačkih jama u koje su se bacali živi građani od strane terenskih radnika Narodnooslobodilačkog pokreta i partizanskih jedinica.
Prozvali su i neke medije koje su još 2009. godine objavili niz neistina i izmišljotina o bacanju živih ljudi, mahom Virana u jamu Golubinka, a pisanje neistina o časnoj antifašističkoj borbi u nekim se novinama, nastavlja i danas.
-Dakle, cilj ove pressice bila je naša želja i potreba da svi građani Zadra znaju pravu istinu  te kako bi razumjeli čime se sve desne snage na našem području služe u svojoj nečasnoj propagandi – zaključio je Budija i njegovi kolege, Jakov Jukić i Nikola Dobre.
Minja GUGIĆ