Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gligora: Nismo zatekli nijedan projekt!

19.04.2016. 22:00
Gligora:  Nismo  zatekli  nijedan  projekt!


Novi načelnik u blagajni je zatekao 2.886,19 kuna, stanje žiro računa je 306.999,55 kuna, stanje obveza 310.861,44, a potraživanja Općine iznose 6.583.591,37 kuna
U općini Kolan u srijedu popodne održana je konstituirajuća  sjednica općinskog vijeća nakon koje novo rukovodstvo može preuzeti  vlast. Kao što je poznato, u drugom krugu izbora za načelnika u ovoj  općini pobijedio je Šime Gligora s liste HDZ-a, kojemu su podršku dali  HSP Ante Starčevića i Nezavisna lista Branimira Tauzera.
Nakon 13 godina vlast u Kolanu izgubio je HSS-ov načelnik Josip Zubović koji je do zadnjeg dana ipak vjerovao kako će njegova stranka u Kolanu zadržati vlast. Zubović je u prvom krugu izvanrednih izbora vodio,  ali su ga u drugom krugu porazili udruženi HDZ, HSP Ante Starčevića i  Nezavisna lista Branimira Tauzera. Bivši načelnik korektno je konkurentima čestitao na pobjedi te je prepustio vlast nakon nešto više od desetljeća.
S druge strane, Gligora je zadovoljan što je okončan malo podulji proces primopredaje vlasti, te nam je jučer nakon sjednice kazao kako je  svoj mandat općinskog vijećnika zbog nove dužnosti sada stavio u mirovanje.
“Projekti – nisu pronađeni”
Izborna podrška Nezavisne liste Branimira Tauzera nagrađena je njegovim imenovanjem na mjesto predsjednika Općinskog vijeća, te su u  Vijeće sada ušla dva člana HDZ-a: Ivica Paladino i Nikola Gligora.
Preuzimanje vlasti od bivšeg načelnika trajalo je nekoliko tjedana i  stoga što je novi načelnik htio dobro analizirati stanje u općini i na zakonom propisan način preuzeti dokumentaciju. I bio je, kaže nam jučer, u  pravu, jer ono što su zatekli jako ih je iznenadilo:
– Dogodilo se ono na što smo već dugo vremena upozoravali, a to je da  je Kolan općina bez jednog jedinog projekta! Pretpostavljali smo da je situacija takva iz svega onog viđenog u općini, ali smo ipak ostali zatečeni  kada smo to vidjeli i crno na bijelo. To je detalj koji nas je iznenadio, jer  stavku koja se odnosi na projekte mi u dokumentaciji jednostavno nismo našli – kaže Gligora.
To je potvrđeno i u Zapisniku o primopredaji dužnosti u kojemu je detaljno navedeno zatečeno stanje koje se odnosi na zaposlenike, opremu,  stanje na računu, ali i stanje kredita i projekata. I doista, pod tom stavkom u zapisniku se točno navodi: “Projekti – nisu pronađeni”.
Mještanima Kolana ostaje pratiti što će nova vlast poduzeti po tom pitanju, odnosno hoće li ispraviti ono zbog čega su kritizirali prošlu vlast.  No, s realizacijom projekata teško da mogu početi dok ne ispitaju okolnosti postojećeg općinskog kredita.
Stanje računa
To očito nije jedino na što su u zapisniku upozorili jer u jednom dijelu  također stoji: “Zapisnik o primopredaji poslova i dužnosti od 27. siječnja  2016. godine sadrži određene nedostatke. Financijsko stanje općine Kolan bilo je prikazano kao kredit, ali ne i dospijeće naplate kredita. Također nisu navedene ni obveze iz pojedinih ugovora. Povjerenica Vlade,  kao ni zaposleni u računovodstvu, nisu mogli znati za određene stvari u  vrijeme potpisivanja zapisnika” – navodi se u zapisniku.
Zanimljivo je navesti i brojke koje su zatekle novu vlast u Kolanu, pa je  tako novi načelnik u blagajni zatekao 2.886,19 kuna, stanje žiro računa je  306.999,55 kuna, stanje obveza 310.861,44, a potraživanja Općine iznose  6.583.591,37 kuna.