Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako je hrvatska narodna nošnja inspirirala kazališnu kostimografiju

19.04.2016. 22:00
Kako je hrvatska  narodna nošnja  inspirirala   kazališnu  kostimografiju


– Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u izražavanju u suvremenim umjetnostima, rekla je Marija Šarić Ban
Tragovi- Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka, naziv je izložbe koja je jučer otvorena u galeriji Državnog arhiva u  Zadru. Tema izložbe bila je hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u  kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Izložba je do sada realizirana u dva dijela u organizaciji  Državnog arhiva u Zadru i u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Narodnim muzejem Zadar i HNK Zadar 2013. i 2014. u sklopu Dana Zadarske županije, pod nazivom Sjećanje na prošlost i buđenje sadašnjosti i  projekta Tragovi -izgubljena sjećanja. Izložbeni ciklus na tu temu završava baš ovom izložbom koja je organizirana u sklopu dana Zadarske  županije 2016. završnom izložbenom cjelinom.
Predstavljeno 100 ilustracija narodnih nošnji
Državni arhiv u Zadru predstavio je ovom prigodom 100 ilustracija  narodnih nošnji s područja srednje i južne Dalmacije iz knjige Ono što  nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka, Ludwiga Salvatora von Habsburga iz 1904. Drugi dio postava čini kostimografija Marije Šarić Ban,  koja uključuje crteže, skice, kostime i snimke iz kazališnih predstava iz  predstava Stoše od Foše ili ti Kate Kapuralica, 2011. HNK Zadar, Planine  2012., ZPA Zadar i HNK Zadar, Kako je Potjeh tražio istinu, 2014. ZPA  Zadar i KLZ i Dom Bernarde Albe, 2015. HNK Zadar te originalne  nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.
Koncept izložbe se oslanja na priče o predmetima svakodnevne ili  posebne upotrebe uz njihovu sažetu povijest te njihovu novu funkciju.  Kod ove izložbe, to je knjiga iz koje predstavljamo slike nošnji koje su  pokretač za formiranje ovakve tematike i za daljnju inspiraciju i upotrebu. Cijeli izložbeni projekt, kojeg je upravo osmislila, bavi se istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti u Zadarskoj županiji, Gradu Zadru  i šire. U njemu se obrađuje građa iz zaboravljenih kazališnih fundusa i  arhiva, muzeja, te privatni  svakodnevni predmeti koji imaju osobnu  važnost, a mogu postati elementi arhiva, muzeja ili kazališni objekti.
– Muzejske institucije, kazališta i arhivi posjeduju dokumente i artefakte koji lociraju, čuvaju i prezentiraju određene događaje koje  možemo predstaviti: zvučne, vizualne i literarne radove koje, kada organiziramo u određenu formu, ovisno o ideji prezentatora možemo  predstaviti zainteresiranima i dati im mogućnost čitanja. Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u izražavanju u suvremenim umjetnostima, kako likovnim tako i izvedbenim, što dovodi do  oformljenja novih-starih inovativnih formi i potrebu za arhiviranjem i  fundusima, rekla je Marija Šarić Ban.
Župan otvorio izložbu
Tijekom izložbe, kao nadgradnja u sklopu pedagoškog rada, održavat  će se seminar i edukativna likovna radionica Od inspiracije do realizacije, na temu Utjecaj hrvatske tradicije (etna), na kazališnu umjetnost.
Izložbu je otvorio zadarski župan Stipe Zrilić koji je podsjetio kako je  izložba nastala u suradnji dviju županijskih ustanova, Narodnog muzeja i Kazališta lutaka, s Državnim arhivom te Hrvatskim narodnim kazalištem.
– Svojim interesom za baštinu i njenu novu ulogu u onom mističnom  svijetu pozornice ove je ustanove povezala autorica izložbe, Zadranka  sa zagrebačkom adresom Marija Šarić Ban. Muzeji i arhivi imaju ulogu  čuvara vremena, čuvara onoga što čini našu prošlost i što nas na neki  način čini ovakvima kakvi smo sada. Bez prihvaćanja i poznavanja  prošlosti, nemamo temelj za gradnju budućnosti. U to smislu čuvanje  naše svekolike baštine od iznimnog je značaja. A njeno korištenje u novoj ulozi ili, pak, kao inspiraciju za stvaranje nove vrijednosti, čin je vrijedan svake hvale. U središtu interesa kostimografkinje Marije Šarić  Ban već godinama upravo je baština, i to narodna nošnja kao inspiracija za kreiranje kostima za predstave, na kojima je radila ovdje u svom  rodnom kraju. Zahvaljujući suradnji s Jasenkom Lulić Štorić, kao etnologinjom koja najbolje poznaje nošnje s područja Zadarske županije,  gospođa Šarić Ban svojim je autorski uradcima učinila predstave HNK i  Zadarskog plesnog ansambla višestruko kvalitetnim estetskim doživljajem, rekao je zadarski župan.
Muzej dobiva odjel za scenografiju
Zahvaljujući konceptu ove izložbe, ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru Renata  Peroš je najavila novi projekt Narodnog muzeja Zadar za čiju će se realizaciju tražiti  sredstva iz fondova EU.
– Projekt je produkt dugogodišnje suradnje Narodnog muzeja Zadar i Marije Šarić  Ban, nastao kao ideja osnivanja muzejskog odjela za scenografiju, kostimografiju,  lutke, tekstil, modu i odijevanje.  Odjel bi se bazirao na fundusu i dizajnerskom laboratoriju koji bi uključivao niz edukativnih radionica vezanih uz tekstil: radionica za  tkanje, tapiseriju, vez, izradu nošnji, izradu replika nošnji i povijesnih kostima. Laboratorij – radionica bila bi otvorena za projekte edukacije bazirane na građi muzeja,  a osmišljene kao nadgradnja muzejskih fundusa čija građa bi bila inspiracija za stvaranje novog. Fundus kostima kao spoj tradicijske baštine ukomponirane u suvremeni  dizajn (stilske i moderne odjeće, plesnih kostima, nošnji), bio bi baza za daljnju edukaciju kroz radionice, seminare, izložbe na području kostimografije i odijevanja, i za  neke nove projekte i suradnje sa zadarskim kazalištima, školama, fakultetom i muzejima. Na taj bi se način čuvale, stvarale i promicale estetske i kulturne vrijednosti  Zadarske županije i samog Grada Zadra, a time i Republike Hrvatske, što bi jednog  dana moglo rezultirati i muzejskim postavom na području kostima, povijesti odijevanja i kulture življenja uopće, rekla je Renata Peroš.
Narodnom muzeju Zadar, kao nositelju projekta, predviđeni partneri na projektu  su: Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Državni  arhiv Zadar, te Sveučilište u Zadru.